Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Paulis: Študenti sa vďaka novele dočkajú kvalitnejších vysokých škôl

Na archívnej snímke štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre vedu, výskum a inovácie Ľudovít Paulis. Foto: TASR - Pavol Zachar

Reforma vysokých škôl podľa odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva zavádza množstvo zmien.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Študenti sa vďaka novele vysokoškolského zákona dočkajú kvalitnejších vysokých škôl a budú mať výrazne väčšiu motiváciu zostávať študovať na Slovensku. Uviedol to pre TASR v reakcii na podpísanie novely zákona o vysokých školách prezidentkou štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre vedu, výskum a vysoké školstvo Ľudovít Paulis.

"Sú to práve mladí ľudia a ďalšie generácie, kto sa bude podieľať na historických zmenách Slovenska,“ poznamenal Paulis.

Reforma vysokých škôl podľa odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva zavádza množstvo zmien. Medzi najzásadnejšie patrí viac učiteľov so skúsenosťami z praxe a zahraničia, študentom a učiteľom bude umožnená väčšia mobilita a posilní sa prepojenie akademickej obce a externého prostredia, či transparentnejšia voľba rektora. Zaraďuje sa k tomu aj kratšie štúdium pre študentov externého štúdia, autonómia vysokých škôl v možnosti usporiadať si fakulty podľa potreby či financovanie vysokých škôl na základe výkonnostných zmlúv.

Rezort školstva uviedol, že študenti budú mať výraznejšie slovo a kompetencie v akademickej oblasti. Zároveň najlepší absolventi stredných škôl budú mať možnosť získať motivačné štipendium na celý stupeň vysokoškolského štúdia na Slovensku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala v utorok (12. 4.) novelu vysokoškolského zákona. Legislatívnou zmenou sa napríklad skráti externé štúdium, upraví sa i voľba rektora.