Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pavol Hammel prichádza s novou skladbou Srdce bez anjela

Na archívnej snímke Pavol Hammel. Foto: TASR/Martin Palkovič

Prvá skladba avizovaného albumu pochádza z tvorivej dielne Pavol Hammel a Kamil Peteraj.

Bratislava 10. mája (TASR) – Spevák, skladateľ a gitarista Pavol Hammel prichádza v týchto dňoch s novou autorskou skladbou Srdce bez anjela. Po oslave svojej sedemdesiatky, ktorú sprevádzalo koncertné turné a vydanie albumu s najlepšími pesničkami, prišiel čas na nahrávanie nového albumu, keď od vydania zatiaľ poslednej štúdiovky uplynulo už takmer päť rokov. TASR o tom informovala PR manažérka Beáta Rožárová.

Srdce bez anjela, prvá skladba avizovaného albumu, pochádza z tvorivej dielne Pavol Hammel a Kamil Peteraj. To samo osebe je zárukou toho najlepšieho hudobno-textového spojenia, aké si poslucháč môže predstaviť. Samotný spevák o vzniku piesne hovorí: „Tým, že som skladal hudbu na hotovú báseň, tak mi to išlo dosť rýchlo. Nič sme nemuseli upravovať.“ Vznikla tak krehká akustická skladba, plná životnej múdrosti a nezameniteľného Hammelovho pesničkárstva. Vizuál k singlu nakreslila grafička a ilustrátorka Yuko Shimizu z New Yorku.

Na prípravách nového albumu Pavol Hammel pracuje najmä so svojimi skalnými a osvedčenými spolupracovníkmi – Jurajom Burianom a Petrom Preložníkom. Spolupráca je to však, vzhľadom na obdobie, ktoré prežívame, netradičná.

„Po rockovom albume Best of Prúdy sa vraciam k unplugged poňatiu mojich nahrávok. Ale vzhľadom na disciplinované nestretávanie sa, nahrávanie prebieha na diaľku. Pozbieral som si niekoľko textov od dlhoročných priateľov - textárov Borisa Filana a Kamila Peteraja, vo výbere sú aj texty Vlada Slivku a Mariana Zimu. Píšem, rozposielam moje demo nahrávky muzikantom do nahrávacích štúdií. Tí sa potom snažia trafiť do mojich hudobných predstáv,“ uviedol pre médiá Hammel.

Samotné nahrávanie sa potom realizuje vo viacerých štúdiách, tri pesničky vznikali v štúdiu Ľuba Dolného, s ktorým Pavla Hammela spája spolupráca na legendárnych muzikáloch Cyrano z predmestia a Šľahačková princezná. Ďalšie potom vznikajú v nahrávacom štúdiu Petra Preložníka vo Viničnom. Zaujímavá je aj spolupráca s pražskými hudobníkmi v štúdiu Little M Records, tí sa v minulosti podieľali na nahrávaní albumov Nočná galéria i zatiaľ posledného albumu Z pekla šťastie. V novom domácom nahrávacom štúdiu Grif zasa vzniká ďalšia z noviniek - za prispenia dávneho priateľa a spoluhráča Fera Grigláka.

„Ako prvý singel sme vybrali pesničku Srdce bez anjela. Pravdepodobne aj celý album bude mať tento názov. V piesni cítiť vzácnu zhodu hudby, textu a interpretácií, ktoré sa podarilo dosiahnuť napriek netradičným podmienkam pri nahrávaní. Pieseň je trochu tklivá, ale sľubujem, že celý album nebude melanchólia a resumé z neho by malo byť, že život je na to, aby sa žil,“ dodáva autor.