Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Peľ brezy je najsilnejším alergénom v týchto dňoch

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

V uplynulom kalendárnom týždni sa napriek výkyvom počasia, nižším teplotám či zrážkam rozbehla peľová sezóna brezy na celom území Slovenska.

Banská Bystrica 15. apríla (TASR) – Najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších dní je breza. Jej peľ dosiahne vysoké denné koncentrácie na celom území Slovenska. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Očakávame, že vysoké denné koncentrácie dosiahne aj peľ hrabu a duba. Alergiologicky významné koncentrácie dosiahne peľ jaseňa, topoľa i drevín z čeľade cyprusovité tisovité najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku. Koncentrácie spór húb (plesní) počas teplejších dní mierne stúpnu. Množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňované zrážkami a nočným ochladením,“ dodala Lafférsová.

Podľa nej v uplynulom kalendárnom týždni sa napriek výkyvom počasia, nižším teplotám či zrážkam rozbehla peľová sezóna brezy na celom území Slovenska. Najvyššie denné koncentrácie jej peľu doteraz zachytila monitorovacia stanica v Bratislave, Nitre a v Košiciach.

Peľ brezy dosiahol aj na severe vysoké denné koncentrácie. Pokračovala peľová sezóna drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, jaseňa, brestu, vŕby a topoľa. Zvýšili sa denné koncentrácie peľu hrabu a duba. Peľová sezóna liesky a jelše sa končí i v horských oblastiach, čo sa prejavilo poklesom denných koncentrácií ich peľu do nízkych, alergiologicky nevýznamných hladín,“ dodala Lafférsová.