Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Blíži sa koniec peľovej sezóny, alergizovať budú ešte spóry

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Prognóza na nasledujúce dni je pre ľudí alergických na peľ celkom priaznivá, doplnila Janka Lafférsová.

Banská Bystrica 11. októbra (TASR) – V uplynulom týždni zaznamenali meracie stanice v ovzduší na celom území Slovenska pod vplyvom chladných jesenných dní len nízke koncentrácie peľu. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ), pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Invázna ambrózia, ktorá je podľa Lafférsovej najvýznamnejším alergénom jesene, už ani ojedinele nedosiahla alergiologicky významné koncentrácie. „Peľ paliny, tráv i slabo alergizujúcej pŕhľavy sa vyskytoval v ovzduší tiež len vo veľmi nízkych koncentráciách. Okrem uvedených druhov sa vo vzduchu vyskytoval vo veľmi nízkych koncentráciách peľ chmeľu, mrlíkovitých rastlín a skorocelu,“ konkretizovala Lafférsová.

Doplnila, že prognóza na nasledujúce dni je pre ľudí alergických na peľ celkom priaznivá. „Jeho denné koncentrácie sa budú udržiavať len v nízkych až veľmi nízkych hladinách. Na časti územia už výrazne poklesli aj denné koncentrácie spór húb (plesní) v ovzduší. Peľová sezóna 2020 sa blíži k svojmu záveru,“ avizovala Lafférsová.