Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Peľ paliny a ambrózie už zachytili všetky monitorovacie stanice

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) s pôvodom v severnej Amerike je silný peľový alergén. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Po trávach patria k najsilnejším a najvýznamnejším alergénom leta i skorej jesene.

Banská Bystrica 1. augusta (TASR) – Dráždivý peľ inváznych rastlín paliny a ambrózie už zachytili všetky monitorovacie stanice na Slovensku. Po trávach patria k najsilnejším a najvýznamnejším alergénom leta i skorej jesene. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby.

"Predpokladáme, že alergologicky významné denné koncentrácie dosiahne peľ paliny a ambrózie až v priebehu augusta," upozornila Lafférsová.

Podľa nej v uplynulých dňoch dominovala v ovzduší na celom území Slovenska slabšie alergizujúca pŕhľava. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosiahol ešte významné koncentrácie na strednom, severnom a východnom Slovensku. Odborníci zaznamenali aj vysoké denné koncentrácie spór húb (plesní), tie majú ísť ešte hore.

"Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici, pŕhľavy v Banskej Bystrici, Košiciach a v Nitre. V ovzduší sa ešte vyskytoval v nízkych koncentráciách peľ astrovitých, mrkvovitých, mrlíkovitých rastlín, skorocelu a štiavu," konštatovala Lafférsová.

"V najbližších dňoch bude pokračovať obdobie s významným zastúpením slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Na väčšine územia sa denné koncentrácie jej peľu udržia vo vysokých až veľmi vysokých hladinách. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosiahne väčšinou už len nízke hodnoty," dodala.