Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini by nemal podpísať zmluvu s doterajším správcom domény .SK

Na archívnej snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Národná doména je podľa predsedu Združenia poskytovateľov webhostingu v SR stavebný kameň slovenského internetu, používajú ho firmy, inštitúcie, združenia či výskumné ústavy.

Bratislava 30. júna (TASR) - Iniciátori výzvy NašaDoména.SK (Združenie poskytovateľov webhostingu v SR, zástupcovia Slovensko.Digital a ďalší podporovatelia iniciatívy) žiadajú podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby nepodpísal dodatok k zmluve s doterajším správcom národnej domény .SK.

"Pred malou chvíľou sme odovzdali list pánovi Pellegrinimu, v ktorom ho žiadame a vyzývame, aby nepodpísal dodatok k zmluve o správe národnej domény .SK. Myslíme si, že tento dodatok je zlý a že vlastne zabetónováva súčasný stav, keď národnú doménu spravuje súkromná spoločnosť, ktorá má monopol, a celá táto národná doména je v jej područí. Chceme, aby sa naša doména .SK vrátila späť ľuďom a komunite," priblížil dnes v mene aktivistov na brífingu v Bratislave predseda Združenia poskytovateľov webhostingu v SR Ondrej Jombík.

Národná doména je podľa neho stavebný kameň slovenského internetu, používajú ho firmy, inštitúcie, združenia či výskumné ústavy. "Je to vlastne taká naša digitálna identita a naša digitálna identita je vo verejnom, nie v súkromnom záujme," podčiarkol.

Pripomenul, že národnú doménu .SK spravuje spoločnosť SK-NIC. "Táto spoločnosť túto doménu spravuje veľmi zle. Za posledných 15 rokov prešla iba minimálnymi inováciami, doména je dlhodobo zanedbávaná. Spoločnosť SK-NIC má navyše so štátom veľmi nevýhodnú zmluvu - táto zmluva je nevypovedateľná, je vypovedateľná iba so súhlasom dodávateľa. Momentálne prebiehajú rokovania medzi SK-NIC a podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Pellegrinim. Rokuje sa o dodatku k tejto zmluve," upozornil Jombík.

"My sme tento dodatok pripomienkovali, bohužiaľ, všetky naše zásadné pripomienky neboli vyslyšané a do dodatku sa zapracovali iba veci minoritného charakteru. Stojíme preto na križovatke, ktorá rozhodne o tom, ako sa cesta našej národnej domény bude ďalej uberať - buď sa dodatok podpíše a my o našu národnú doménu definitívne prídeme, alebo sa pán Pellegrini ukáže ako náš digitálny líder, digitálny šampión a podpisu tohto dodatku zabráni," uviedol Jombík.

Podčiarkol, že podľa iniciátorov výzvy dodatok nie je dobrý. "Budeme robiť všetko pre to, aby sa správa našej národnej domény vrátila späť komunite a ľudom." Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu sa podľa Jombíkových slov štylizuje ako digitálny líder a teraz má unikátnu príležitosť ukázať, že mu tento titul právom patrí. "Môže vyriešiť problém, ktorý nás dlhodobo frustruje. Ak sa mu to podarí, história si tento okamih určite dobre zapamätá," dodal Jombík.

Signatármi listu pre Pellegriniho je okrem Združenia poskytovateľov webhostingu v SR aj združenie Slovensko.Digital, Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku SAPIE.sk a SANET - slovenská akademická sieť.