Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: Invázia a okupácia Československa bola hrubým porušením práva

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Svojím vyhlásením slovenský premiér reagoval na medializovanú správu o záveroch okrúhleho stola, ktorý v ruskej Štátnej dume 30. mája organizovala frakcia komunistov.

Bratislava/Moskva 1. júna (TASR) - Vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného práva. Od tohto nezákonného aktu sa v minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za túto historickú krivdu voči Čechom a Slovákom aj oficiálne ospravedlnili. Uvádza sa vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla hovorkyňa predsedu vlády SR Petra Pellegriniho Patrícia Macíková.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že predseda vlády SR bude o tejto téme hovoriť s predstaviteľmi Ruskej federácie počas svojej nadchádzajúcej návštevy.

K téme sa vyjadrila aj opozičná strana SaS. Tá tvrdí, že by bola legitimizácia augusta 1968 "aktom nepriateľstva voči Slovensku". "Takýto krok len rozjatrí staré jazvy a podporí názor, že Rusko je hrozbou pre demokracie. Týmto štýlom zároveň stratia aj posledných, ktorí odmietajú vidieť v Rusku túto hrozbu," povedal predseda SaS Richard Sulík. "Očakávame, že v prípade schválenia takejto provokácie slovenská diplomacia adekvátne zareaguje," doplnil.

Svojím vyhlásením slovenský premiér reagoval na medializovanú správu o záveroch okrúhleho stola, ktorý v ruskej Štátnej dume 30. mája organizovala frakcia komunistov.



Jeho účastníci schválili vyhlásenie, ktorým apelujú na poslancov Štátnej dumy, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste roku 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy.

Okrúhly stôl sa konal z iniciatívy poslanca Jurija Sineľščikova a zúčastnili sa na ňom zástupcovia všetkých parlamentných frakcií, členovia branného výboru, zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a viacerých spoločenských organizácií.

Sineľščikov vo svojom vystúpení uviedol, že účastníci operácie Dunaj, invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, konali v súlade so zákonom. Podľa neho to "boli svedomití bojovníci, ktorí úprimne slúžili svojej vlasti a záujmom krajín Varšavskej zmluvy".

Komunistický poslanec ďalej poznamenal, že "vstup sovietskych vojsk bol odpoveďou na žiadosť väčšiny členov predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a viacerých členov československej vlády" adresovanú Sovietskemu zväzu, aby "im poskytol vojenskú pomoc v boji proti kontrarevolučným silám."

Poslanec Sineľščikov, priamy účastník operácie Dunaj, pripomenul, že v Štátnej dume je návrh zákona, ktorý má uznať účastníkov vojensko-strategickej operácie Dunaj za veteránov vojenských operácií a poskytnúť im sociálne výhody v súlade s federálnym zákonom o veteránoch.

Skoré prijatie navrhovaného zákona vo svojich vystúpeniach v rámci okrúhleho stola podporili aj prvý podpredseda branného výboru Štátnej dumy Alexandr Šerin z frakcie Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) a člen výboru pre bezpečnosť a boj proti korupcii Nikolaj Ryžak z frakcie Spravodlivé Rusko.