Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Lekárske fakulty budú môcť prijať o 150 študentov viac

Na snímke uprostred predseda NR SR Peter Pellegrini, vľavo ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a vpravo minister minister školstva Tomáš Drucker (všetci Hlas-SD) počas tlačovej konferencie ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu k navýšeniu počtu študentov lekárskych fakúlt 17. januára 2024 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Viac medikov budú môcť prijať už pri najbližších prijímacích pohovoroch. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Bratislava 17. januára (TASR) - Lekárske fakulty na Slovensku budú môcť po novom prijať o 150 študentov viac. Viac medikov budú môcť prijať už pri najbližších prijímacích pohovoroch. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

"Oproti pôvodným plánom sa pri najbližších prijímacích pohovoroch bude čiara úspešnosti posúvať tak, aby v súčte na jednotlivých fakultách bolo prijatých do prvého ročníka o 150 študentov navyše oproti bežnému stavu, ktorý dnes máme," uviedol.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) priblížil, že Lekárska fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave by mala v budúcom školskom roku prijať o 45 študentov viac, Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine o 30 študentov viac, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach o 45 a Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) v Bratislave o 30 študentov viac. "Dohodu musia schváliť akademické senáty jednotlivých škôl," dodal. Ozrejmil, že do nového akademického roka chce rezort fakultám poskytnúť na tento účel zhruba milión eur.

Zdôraznil, že navýšenie počtu študentov nie je riešením nedostatku lekárov v nemocniciach, ale záväzkom ďalej zdokonaľovať vzdelávací systém a pokračovať v opatreniach. V tejto súvislosti podotkol, že vláda s vedeniami fakúlt hovorí o ďalších projektoch, a to napríklad o renovácii výučbových pracovísk, modernizácii internátov či budovaní simulačných centier. Do budúcna tiež rezort podľa Druckera plánuje podporiť aj štúdium zahraničných študentov.

Na snímke uprostred minister minister školstva Tomáš Drucker, vpravo predseda NR SR Peter Pellegrini a vľavo ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (všetci Hlas-SD) počas tlačovej konferencie ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu k navýšeniu počtu študentov lekárskych fakúlt 17. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) potvrdila, že prípravou ďalších projektov, ktoré by mohli zatraktívniť štúdium medicíny, sa zaoberá pracovná skupina. Poukázala napríklad na realizáciu praktickej výučby mimo lekárskych fakúlt pre študentov od 4. ročníka. "Od roku 2024 budú študenti šiesteho ročníka takúto praktickú výučbu v slovenských nemocniciach absolvovať," ozrejmila. Skupina tiež podľa nej hovorí o tom, ako budú definované kompetencie medikov počas štúdia. Zdôraznila, že je potrebné riešiť aj nedostatok sestier a študentov ošetrovateľstva. "Prebiehajú aj rokovania o úprave kompetencií a možno vzdelávania v oblasti ošetrovateľstva," dodala.

Dekan Lekárskej fakulty UK Juraj Payer a rektor SZU Peter Šimko zmeny vítajú. Deklarujú, že fakulty sú na navýšenie počtov pripravené. "Myslím, že ak budú k tomu vytvorené všetky spomenuté predpoklady, budú na to všetky fakulty prispôsobené," povedal Šimko. Payer zároveň ocenil, že vláda sa chce venovať aj problematike s pedagógmi na lekárskych fakultách, či získať peniaze na renováciu priestorov alebo simulačnú medicínu.