Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pellegrini: V SR máme firmy, ktoré môžu byť pre Azerbajdžan zaujímavé

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Ako príklad premiér SR uviedol slovenskú firmu, ktorá testuje plazmové vŕtanie do veľkých hĺbok.

Baku 13. novembra (TASR) - Ambíciou slovenskej vlády je vytvoriť priestor pre domácich podnikateľov, aby mohli preniknúť na trhy Kazachstanu a Azerbajdžanu. Obe krajiny sú totiž pre Slovensko z hľadiska investícií zaujímavé. Uviedol to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je od pondelka na oficiálnej návšteve Azerbajdžanu a následne sa presunie do Kazachstanu.

"Je pre nás veľkou prioritou vytvoriť priestor pre slovenské firmy a otvoriť im priestor na tieto zaujímavé trhy. Obe krajiny sú pre Slovensko pre Európu ako takú zaujímavé z hľadiska diverzifikácie energetických zdrojov. Aj to budú témy, ktoré budú rezonovať na našich spoločných rokovaniach," avizoval premiér.

V utorok ho čaká bohatý program. Dopoludnia položí vence k hrobu bývalého prezidenta Hejdara Alijeva a jeho manželky, ako aj pri chráme Večného ohňa. Následne sa zúčastní otvorenia biznis fóra, na ktorom budú prítomní aj slovenskí podnikatelia. Popoludní bude Pellegrini rokovať s premiérom Novruzom Mammadovom.

Podľa Pellegriniho Slovensko môže azerbajdžanským investorom veľa ponúknuť. "Na Slovensku pôsobia inovatívne firmy, ktoré môžu byť veľmi zaujímavé pre ťažobný priemysel. Máme firmy aj v oblasti biomedicíny, nanotechnológií, či zbrojárskeho priemyslu," konštatoval Pellegrini. Ako príklad uviedol slovenskú firmu, ktorá testuje plazmové vŕtanie do veľkých hĺbok.

Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) potvrdil, že slovenské firmy majú záujem investovať v tejto ázijskej krajine. "Aj podľa zloženia podnikateľskej delegácie vnímam, že o tieto krajiny, akými sú Azerbajdžan a Kazachstan, je na našom trhu veľký záujem. Preto veľký počet podnikateľov zaujala výzva SARIA a zúčastnili sa delegácie," myslí si Žiga.

Priestor na rozvoj spolupráce vidí vo viacerých odvetviach. "Od železníc cez poľnohospodárstvo, vedu a výskum, ide o všetky možné oblasti. Úlohou nás politikov je otvárať dvere a toto sú krajiny, kde sú bilaterálne vzťahy medzi vládnymi predstaviteľmi potrebné na to, aby firmy na týchto trhoch dostali priestor," myslí si Žiga.

Minister potvrdil aj aktivity investorov z týchto dvoch ázijských krajín na Slovensku. "Zachytil som, že kazašské firmy sú účastníkmi tendrov na Slovensku. Takže pravdepodobne, či už náš alebo aj ten európsky trh, je pre kazašské a azerbajdžanské firmy zaujímavý. Myslím si, že keď spĺňajú nároky Európskej únie, tak im nekladieme žiadne prekážky, aby mali aj obchodné záujmy na našom trhu," dodal Žiga.

Osobitná spravodajkyňa TASR Martina Rybanská