Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini navrhuje valorizáciu životného minima

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Strana predstavila návrh na mimoriadnu valorizáciu životného minima na úroveň 255 eur a kumulovaný nárast regulovaných cien za prvé tri mesiace bežného roka.

Bratislava 17. mája (TASR) - Rozhádané koaličné strany sa opäť vykašľali na ľudí, Hlas-SD navrhuje valorizáciu životného minima. Vyhlásil to expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Kritizoval pomery v koalícii v súvislosti s avizovanou pomocou rodinám z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

"Toto je celkom rozumný krok, ktorý by mohol zmiesť zo stola politické hádky, kde sa predháňajú, kto ako namixuje pomoc," povedal Pellegrini. Strana predstavila návrh na mimoriadnu valorizáciu životného minima na úroveň 255 eur a kumulovaný nárast regulovaných cien za prvé tri mesiace bežného roka. Pellegrini spolu s Erikom Tomášom (Hlas-SD) podotkli, že ich návrh je odborne pripravený a vláda ho môže pokojne využiť. Okrem toho vyzvali kabinet, aby uistil dôchodcov, že aj v decembri dostanú príspevok, keďže 13. dôchodky im boli vyplatené skôr.

Na margo Matovičovho návrhu na pomoc rodinám Pellegrini poznamenal, že neboli predložené žiadne dáta. Minister podľa neho rozhadzuje miliardu eur hore-dolu bez dohôd, prepočtov, podkladov a dát, pričom sa nespráva ako demokratický politik. Pellegrini preto Matoviča a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) vyzval, aby predložili dáta aj od Útvaru hodnoty za peniaze či Inštitútu finančnej politiky. Avizoval, že pri hlasovaní o návrhu ministra financií v Národnej rade (NR) SR nebudú poslanci pôsobiaci v Hlase-SD suplovať koaličného partnera len preto, aby si Matovič presadzoval "svoje vlastné fantazmagórie".