Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini neodmieta zrýchlený režim vládnych zákonoch pre koronakrízu

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Michal Svítok

Skonštatoval, že opozícia doteraz namietala len dva vládne návrhy, ktoré sa týkali Súdnej rady a telekomunikačných údajov.

Bratislava 2. mája (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR a expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nenamieta skrátené legislatívne konanie k viacerým vládnym návrhom zákonov v čase pandémie nového koronavírusu. Súhlasí, že vzhľadom na situáciu je potrebné niektoré veci vyriešiť rýchlo, upozorňuje však na možné zneužitie krízy pri pretlačení niektorých opatrení, ktoré nemusia s krízou súvisieť.

"Aj ako opozícia jednomyseľne hlasujeme aj za skrátené legislatívne konania. Len musíme dávať veľký pozor, aby zákony naozaj mali dočinenia s bojom proti koronakríze," povedal pre TASR Pellegrini. Podľa jeho slov si neboli istí, či rozšírenie možnosti odvolania predsedníčky Súdnej rady SR spĺňalo túto podmienku.

Pellegrini zdôraznil, že je úlohou opozície dohliadať na to, aby sa "pod rúškom strachu nezačali okresávať slobody a práva občanov". Poznamenal, že ľudia v čase strachu ochotne vítajú niektoré opatrenia, hoci si neuvedomujú postupný zásah do ich práv, pretože sa boja. Skonštatoval, že opozícia doteraz namietala len dva vládne návrhy, ktoré sa týkali Súdnej rady a telekomunikačných údajov. V tejto súvislosti podotkol, že Úrad verejného zdravotníctva SR doteraz s podobnými údajmi nepracoval. Priblížil, že sa preto z opozície plánujú pýtať, akým spôsobom sa už zákon využil, komu sa údaje sprístupnili a ako sa s nimi pracovalo.