Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Nikdy nedovoľme, aby sa opakovali dejiny v tejto podobe

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Slovensko si vo štvrtok 9. septembra pripomína 80. výročie prijatia Židovského kódexu – protižidovskej právnej normy prijatej vládou Slovenského štátu v roku 1941.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Nikdy nedovoľme, aby sa opakovali dejiny v tejto krutej podobe. Vyhlásil to líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini pri príležitosti 80. výročia od prijatia tzv. Židovského kódexu.

"Dnes si pripomíname jeden z temných dní slovenskej histórie. Pred 80 rokmi bol vtedajšou profašistickou mocou prijatý tzv. Židovský kódex, na základe ktorého sa začalo konať bezprávie a násilie na nevinných ľuďoch. Na základe tejto bezprecedentnej právnej normy bolo vyvezených z územia Slovenska 70.000 nevinných ľudí, ktorí zomreli v koncentračných táboroch," uviedol na sociálnej sieti. Dodal, že strana Hlas-SD si ctí a rozvíja protifašistický pilier.

Slovensko si vo štvrtok 9. septembra pripomína 80. výročie prijatia Židovského kódexu – protižidovskej právnej normy prijatej vládou Slovenského štátu v roku 1941. Židovský kódex sa radil medzi najtvrdšie protižidovské právne opatrenia v Európe.