Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

P.Pellegrini: NR SR by mala v úvode nového obdobia prijať etický kódex

Na archívnej snímke predseda NR SR Peter Pellegrini Foto: TASR/Michal Svítok

Parlament by to mal podľa neho urobiť na začiatku volebného obdobia, aby sa vyhol riziku, že nebudú opatrenia prijaté pre blížiace sa voľby.

Bratislava 10. januára (TASR) – Jedným z prvých opatrení, ktoré by mal parlament schváliť na začiatku nového volebného obdobia, je etický kódex poslancov. Zároveň by mohol opäť otvoriť otázku prísnejších majetkových priznaní verejných činiteľov. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

Parlament by to mal podľa neho urobiť na začiatku volebného obdobia, aby sa vyhol riziku, že nebudú opatrenia prijaté pre blížiace sa voľby. Práve prevládajúca politika súvisiaca s voľbami zabránila podľa Pellegriniho sprísneniu majetkových priznaní. "V závere sme nenašli zhodu s kolegami z opozície a na to treba ústavnú zmenu, lebo je to ústavný zákon. Pevne verím, že nový parlament s tým príde," povedal Pellegrini.

Pokiaľ bude v parlamente, chce pokračovať v tejto debate. Verí, že sa zhoda nájde. Zároveň si však myslí, že otázka majetkových priznaní funkcionárov nie je najväčší problém. "Dnes štát aj verejnosť disponuje toľkými informáciami z verejných zdrojov, že nie je možné, aby dnes nekontrolovateľne narástol majetok," poznamenal.

Predseda SaS Richard Sulík pripomenul Pellegrinimu, že dohoda na sprísnení majetkových priznaní bola, ale Smer-SD z nej odstúpil. Poukázal na návrh z dielne pracovnej skupiny, v ktorej sa na znení zmien dohodli zástupcovia všetkých parlamentných strán vrátane Smeru-SD. Ten napokon predložil iný návrh.

"Smer nedodržal slovo. Ten zákon mohol byť schválený, lebo k dohode v pracovnej skupine došlo," zdôraznil Sulík. Smer-SD podľa neho zrejme sprísnenie v skutočnosti nechcel. "Ja to aj chápem. Viacerí by mali problém vysvetliť, kde vzali na hodinky či na alobal," poznamenal Sulík. Upozornil, že sa to však dialo ešte za čias Pavla Pašku (Smer-SD) na čele NR SR, a nie Pellegriniho.

Pavol Hrušovský z KDH je za opätovné otvorenie diskusie o prísnejších majetkových priznaniach. "Treba tú diskusiu otvoriť znovu a stanoviť si hranicu, do akej miery ideme obnažiť majetkové pomery každého ústavného činiteľa. Je najvyšší čas, aby sme to urobili," vyhlásil. Naopak, etický kódex sa mu zdá zbytočný. "Nemyslím si, že etický kódex je až taký dôležitý na to, aby sme sa dokázali v parlamente slušne správať. Je to len gesto, nie je to norma, ktorá by niekoho prinútila správať sa slušne," uzavrel.