Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini avizuje rozchod so stranou Smer-SD a založenie novej značky

Na snímke podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie 10. júna 2020 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Svoje rozhodnutie už oznámil listom predsedovi Smeru-SD Roberovi Ficovi.

Bratislava 10. jún (Teraz.sk/TASR) - Podpredseda NR SR Peter Pellegrini avizuje rozchod so stranou Smer-SD a založenie novej značky. Zároveň sa vzdal postu podpredsedu strany Smer-SD. Uviedol to na Tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.



"Zanechávam značku a politickú stranu Smer-SD jej otcovi zakladateľovi. Zároveň oznamujem, že v najbližších dňoch a týždňoch budem postupne podnikať ďalšie kroky, ktoré postupne prídu a dovedú nás až k definitívnemu odchodu mňa zo strany Smer-SD," podotkol.

Svoje rozhodnutie už oznámil listom predsedovi Smeru-SD Roberovi Ficovi. "Našim súperom musí byť táto vláda a nie strana Smer-SD", povedal.



"Sľubovali sme zodpovednú zmenu a ja som tej zodpovednej zmene uveril. Pre mňa to nebol volebný slogan. Pre mňa to bola výzva, ale zároveň to bol aj sľub, ktorý sme mali dať a dali našim voličom," povedal Pellegrini s tým, že strana akoby tento sľub nechcela naplniť. "Ja som sa snažil v rôznych iných formách vyvolať diskusiu, zakričať, že niečo nie je dobré," dodal. Oznámil, že so stranou už nespája svoju budúcnosť.

Podľa vlastných slov nemá v úmysle vstúpiť do nejakej už existujúcej politickej strany " Moja predstava je, že pôjdeme do založenia novej štandardnej politickej strany," vyhlásil s tým, že proces bude prebiehať štandardným spôsobom od zbierania podpisov občanov až po žiadosť o registráciu. Naďalej chce ísť cestou sociálnej demokracie.

"Nikdy sa za 20 rokov politickej histórie (v Smere-SD, pozn. Teraz.sk) nebudem hanbiť," povedal Pellegrini a poďakoval sa všetkým 15 000 členom Smeru-SD. "Verím, že na mňa nezanevrú ani po tomto kroku", povedal.

Značka Smeru patrí a bude patriť podla neho k najúspešnejším v histórii slovenskej politiky." Stáli sme pri všetkých integračných snahách SR", pripomenul vstup SR do EÚ a Severoatlantickej aliancie. "Na druhej strane musíme priznať, že sme spravili chyby," uviedol Pellegrini. Za jednu z nich označil zahľadenosť do seba a moci. Dnes už podľa neho mnohí ľudia, ktorí v minulosti sympatizovali zo Smerom-SD, nechcú kandidovať za túto stranu.

"Po vyvodení dôsledkov sme volali po každých jedných voľbách", konštatoval Peter Pellegrini. K sebareflexii v Smere-SD však podľa neho napriek tomu neprišlo. Pellegrini uviedol, že si vždy bude vážiť úspechy, ktoré mal Robert Fico, ale bude si pamätať aj chyby, ktoré urobil.

Pellegrini zdôraznil, že sa s Ficom rozchádzajú v pohľade na minulosť a budúcnosť strany. "Ja si ďalej neviem predstaviť politickú budúcnosť v tandeme alebo spolupráci s Robertom Ficom v nejakom spoločnom projekte, hoc aj za iných podmienok s tým, že by sme mali stále rozhodovať spolu o tom, ako by mala vyzerať budúcnosť sociálnej demokracie na Slovensku," uviedol. Dokončiť chce svoj sľub voličom o zodpovednej zmene. Zdôraznil, že sociálna demokracie musí mať miesto na Slovensku.

Zároveň odmietol, že R. Fico mu mal oficiálne ponúknuť post šéfa Smeru-SD. Odkazy, ktoré v tomto smere dostal po rôznych tretích osobách, nechce komentovať. " Považujem to už dnes skôr za taktiku", povedal.

Na otázku, ako mieni naložiť so svojou funkciou podpredsedu NR SR Pellegrini povedal, že nemá v úmysle držať sa tejto funkcie zubami nechtami a najneskôr v septembri bude o nej rokovať so stranou Smer-SD.

Tvrdí, že ako predseda vlády sa snažil brániť záujmy republiky a prispieť k zlepšeniu dôveryhodnosti strany. Keďže veril, že strana môže ďalej fungovať, rozhodol sa podľa vlastných slov prijať aj úlohu volebného lídra. Kritizoval však pomery v strane po voľbách. Tvrdí, že doteraz Fico nezvolal riadne stretnutie ani užšieho vedenia strany.

V Smere-SD sa už dlhšie diskutovalo o zmenách a budúcnosti strany. Pellegrini prejavil záujem kandidovať na post predsedu. Jeho odchod zrejme budú nasledovať ďalší, Pellegrini ich na tlačovej konferencii nemenoval. Pred časom vyzval Fica, aby odišiel z vedenia strany. Šéf Smeru-SD opakovane v minulosti zdôraznil, že strana potrebuje nových bojovníkov, ale nie teoretikov a "slniečkarov".

Výberová chronológia pôsobenia Petra Pellegriniho v strane Smer-SD



2000

Peter Pellegrini vstúpil do novovzniknutej strany Smer-SD.

2002 - 2006


Peter Pellegrini pôsobil ako asistent poslanca Národnej rady (NR) SR Ľubomíra Vážneho.

2006

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali 17. júna, bol zvolený za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. Bol členom výboru NR SR pre hospodársku politiku, Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a členom Mandátového a imunitného výboru NR SR.

2010

V parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili 12. júna, bol opätovne zvolený za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. Pôsobil ako člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet, ako aj Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

2012

Po predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali 10. marca, sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR.

2014

Po demisii ministra Dušana Čaploviča zasadol 3. júla 2014 do kresla ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR. Vo funkcii pôsobil do 25. novembra 2014, keď nahradil vo funkcii predsedu NR SR, odstupujúceho Pavla Pašku.

Na mimoriadnom sneme strany Smer-SD sa stal 28. júna 2014 novým podpredsedom strany.

2016

Po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili 5. marca, zastával post podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

2018

Počas politickej krízy po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice bol Pellegrini 7. marca 2018 dočasne poverený vedením ministerstva kultúry namiesto Mareka Maďariča, ktorý sa vzdal svojej funkcie.

O týždeň neskôr, 15. marca 2018, bol prezidentom SR Andrejom Kiskom poverený zostavením novej vlády po tom, ako tretia vláda Roberta Fica podala demisiu.

Prezident vymenoval vládu Petra Pellegriniho 22. marca 2018. O štyri dni neskôr, 26. marca, vyslovila NR SR vláde dôveru.

2020


Peter Pellegrini bol volebným lídrom strany Smer-SD pred februárovými parlamentnými voľbami. Vo voľbách získal 413.555 hlasov voličov, teda najvyšší počet spomedzi všetkých kandidátov strany, čo zároveň znamenalo zisk druhého najväčšieho počtu preferenčných hlasov spomedzi všetkých poslancov NR SR. Predseda strany Robert Fico dostal 243.463 preferenčných hlasov.

Po parlamentných voľbách, ktoré sa konali 29. februára, podala vláda Petra Pellegriniho demisiu.

Peter Pellegrini bol 24. marca zvolený za podpredsedu NR SR.