Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pellegrini odmieta úplatok za virtuálnu pokladnicu:Je to politický boj

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Šéf strany Hlas-SD hovorí, že ide o dielo Matoviča a jeho skupinky.

Bratislava 7. júla (TASR) - Expremiér a líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini odmieta, že by zobral finančnú odmenu za projekt virtuálnej registračnej pokladnice. Na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že za všetkým stojí expremiér Igor Matovič (OĽANO) a ide o snahu pošpiniť najsilnejšiu opozičnú stranu. Medializovanú výpoveď exšéfa finančnej správy Františka I. vníma ako nástroj politického boja. Pellegrini deklaroval, že je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

"Niečo také, o čom vo svojej údajnej výpovedi rozpráva, sa nikdy nestalo. Od Františka I. ani od nikoho iného v tejto krajine som nikdy za nič nepožadoval žiadnu výhodu, žiadnu finančnú odmenu, žiadnu motiváciu, ani nič iné," podčiarkol. Pýta sa kompetentných orgánov, ako mohlo dôjsť k únikom z výpovedí a tomu, že ich médiá citujú, nezaoberajúc sa tým, že niečo z toho môže byť klamstvo. Nevie, na základe čoho bývalý šéf finančnej správy takto vypovedá, no verí, že sa raz ukáže, kto ho na to naviedol.

Pellegrini hovorí, že ide o dielo Matoviča a jeho skupinky. "Je to on, ktorý sa vyžíva v aktivitách podlého, pomstychtivého charakteru," poznamenal s tým, že sa snaží navodiť dojem spravodlivosti. Dodal, že sa pritom stretával s viacerými súčasnými "kajúcnikmi". Pellegrini pripomenul aj správu Slovenskej informačnej služby (SIS) o tom, že sa manipuluje vyšetrovanie káuz. Vie si predstaviť, že ľudia sú po dobe vo väzbe schopní vypovedať tak, ako ich navedú.

Minister financií Matovič reagoval tým, že nevypovedajú len "kajúcnici nájdení niekde na ulici", ale ľudia expremiérov Roberta Fica (Smer-SD) a Pellegriniho. "Inak povedané, blízki osobní priatelia Petra Pellegriniho a Roberta Fica svedčia proti Robertovi Ficovi a Petrovi Pellegrinimu, že to boli skorumpovaní zlodeji, o čom som hovoril desať rokov," podotkol. Tvrdí, že ide o závažné obvinenia a títo ľudia nemajú čo robiť v politike. Hnutie OĽANO označilo tvrdenia Pellegriniho za absurdné a za prejav strachu. "Drzo sa snaží prekričať, že prave za vlad Smeru a Hlasu sa tu beztrestne manipulovala a ohybala spravodlivost," uviedlo s tým, že orgány majú rozviazané ruky.

O úplatku vo výške 150.000 eur pre Pellegriniho majú vypovedať bývalý šéf finančnej správy František I. a podnikateľ Michal S., ktorí sú obvinení v kauze Mýtnik. Informovali o tom spravodajské portály topky.sk a aktuality.sk. Údajná korupcia sa mala týkať politickej podpory pre projekt virtuálnej registračnej pokladnice z roku 2014 v hodnote 5,5 milióna eur, ktorý si vyžadoval zmenu legislatívy. Peniaze mali ísť cez prostredníka Miroslava Výboha, dať mu ich mal podnikateľ Michal S. v škatuliach od šampanského.