Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Pandemický zákon mal byť komplexnejší a už dávno prijatý

Peter Pellegrini, archívne foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Je to zase šité horúcou ihlou, tvrdí predseda strany Hlas-SD.

Bratislava 13. mája (TASR) - Pandemický zákon mal byť dávno prijatý a mal byť komplexnejší, novela zákona o hospodárskej mobilizácii je "šitá horúcou ihlou" a nie je k nej riadna diskusia. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásil nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Myslí si tiež, že Slovensko nie je pripravené na prípadnú tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu.

"Je to zase šité horúcou ihlou, prišlo to úplne neskoro, absolútne o tom nemáme žiadnu diskusiu," poznamenal Pellegrini. Dodal, že pri hlasovaní o prerokovaní novely v skrátenom legislatívnom konaní sa nezaradení poslanci z jeho strany zdržali.

Hovorí, že novelizácia zákona o hospodárskej mobilizácii je nejakým riešením koalície pri končiacom sa núdzovom stave. "Pandemický zákon mal byť prijatý dávno, mal byť prijatý komplexnejší, lepší, nejakým spôsobom prediskutovaný s odbornou verejnosťou. Ak toto presvedčilo vládu o tom, aby sa viac nepredlžoval núdzový stav, tak v poriadku. Ale myslím si, že tá legislatíva mohla byť podstatne kvalitnejšia," zdôraznil Pellegrini.

Upozornil tiež, že minulý rok sa už pred letom vedelo o príchode druhej vlny pandémie. "Nie som si úplne istý, či Slovensko počíta s tým, že tretia vlna sa pravdepodobne opäť po lete môže na Slovensku objaviť," podotkol. Poukázal napríklad na nefunkčnú aplikáciu e-karanténa v súvislosti s letnými dovolenkami. Krajina podľa neho nie je pripravená na ďalšiu vlnu, nie však pre medicínske kapacity, ale z "titulu ochrany a kontroly našich hraníc". Obáva sa absencie monitoringu ľudí prichádzajúcich zo zahraničia po lete aj v kontexte rôznych mutácií vírusu.

Novela zákona o hospodárskej mobilizácii má vytvoriť predpoklady na to, aby sa mohol skončiť núdzový stav a aby mohli naďalej platiť viaceré opatrenia na boj s pandémiou. Návrh z dielne koaličných poslancov hovorí, že niektoré opatrenia hospodárskej mobilizácie by mohli byť prijaté nielen v núdzovom alebo výnimočnom stave, ale aj v mimoriadnej situácii. Parlament o novele rokuje v zrýchlenom režime.