Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pellegrini podporuje postoj vlády neposlať na Ukrajinu žiadneho vojaka

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR v pondelok 26. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zároveň súhlasí, aby pomoc Slovenska Ukrajine pokračovala ako doteraz.

Bratislava 26. februára (TASR) - Predseda parlamentu a líder koaličného Hlasu-SD Peter Pellegrini sa plne stotožňuje s postojom vlády, že Slovensko na základe bilaterálnej dohody nepošle na územie Ukrajiny žiadneho svojho vojaka. Zároveň súhlasí, aby pomoc Slovenska Ukrajine pokračovala ako doteraz. Uviedol to po pondelkovom rokovaní vlády a zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

"V prípade, že dôjde k takémuto posunu a na Ukrajine budú umiestnené vojenské systémy, obsluhované vojakmi z cudzích krajín, to osobne považujem za eskaláciu napätia. Takže plne podporujem vládu v postoji, že Slovensko nepošle na Ukrajinu žiadneho vojaka, ale bude naďalej pokračovať v rozumnej a konštruktívnej spolupráci ako doteraz," uviedol. Považuje za chybu, že v materiáli nebola ani zmienka o začatí mierových rokovaní.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v pondelok informoval, že Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. S týmto postojom ide do Paríža na rokovanie európskych lídrov. Zhodli sa na ňom podľa neho koaliční partneri. Téme sa v pondelok venovali aj na Bezpečnostnej rade SR.