Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Poslanci, ktorí odmietli zmenu ústavy, nekonali pre ľudí

Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Líder Hlasu-SD zároveň odsúdil útoky na poslancov v súvislosti s podporou dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA.

Bratislava 15. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, ktorí nehlasovali za novelu Ústavy SR a zmeny pri referende, išli proti poslaneckému sľubu a nehlasovali v záujme občanov. Vyhlásil to nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii.

"Poslanci nehlasovali v záujme občanov SR, pretože im odmietli do rúk vrátiť moc, ktorá im patrí. Hlasovaním zabetónovali akúkoľvek možnú zmenu ústavy legálnou cestou," podotkol. Hovorí o pošliapaní práv ľudí zo strany koaličných OĽANO, SaS a Za ľudí. Hoci Pellegriniho poslanci nesúhlasili s účinnosťou návrhu Miloša Svrčeka (Sme rodina) až od roku 2024, podporili ho a v druhom čítaní boli pripravení rokovať o zmene termínu.

Avizoval, že Hlas-SD je pripravený podporiť petičnú akciu za referendum o tom, či ľudia chcú zmenu ústavy tak, aby sa mohlo konať aj referendum o skrátení volebného obdobia NR SR. Poznamenal, že nedávnu petičnú akciu za referendum o predčasných voľbách podporilo okolo 600.000 ľudí. Pellegrini je zvedavý aj na reakciu prezidentky SR Zuzany Čaputovej po utorkovom odmietnutí Svrčekovej novely aj vzhľadom na jej vyjadrenia po rozhodnutí Ústavného súdu SR o nesúlade referendovej otázky s ústavou.


Líder Hlasu-SD zároveň odsúdil útoky na poslancov v súvislosti s podporou dohody o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Deklaroval, že jeho strana je proti akémukoľvek násiliu. Pripomenul však, že tieto vyhrážky priniesla do kultúry súčasná koalícia, kým bola v opozícii. Pripomenul napríklad protesty pred domom Pavla Pašku. "Nech neplačkajú, lebo sami to vymysleli a sami to začali robiť vo veľkom," podotkol. Každý občan má podľa Pellegriniho právo vedieť, kto ako hlasoval. Preto avizuje, že Hlas-SD zverejní aj zoznam poslancov, ktorí hlasovali proti zmene ústavy v súvislosti s referendom.