Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Prezidentka by mohla zvolať diskusiu za okrúhlym stolom

Na archívnej snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V otázke referenda opozičný líder súhlasí s prezidentkou, že ak sa má konať referendum o skrátení volebného obdobia, treba dať najskôr ústavu do súladu so stanoviskom Ústavného súdu SR.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová by mohla zvážiť zvolanie diskusie za okrúhlym stolom naprieč politickým spektrom, myslí si líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Hlavu štátu o to požiadal počas stredajšieho stretnutia v Prezidentskom paláci. Diskutovali tiež o referende a aktuálnej situácii v silových zložkách.

Pellegrini chcel podľa svojich slov oboznámiť prezidentku s problémami, ktorými žije slovenská verejnosť. Poukázal na témy, ako sú ceny energií, potravín, stav verejných financií či nedostatok personálu v zdravotníctve. "Keď už sa Národná rada SR odmieta baviť o týchto veciach, keď členovia vlády nechcú hovoriť s opozíciou, tak by pani prezidentka mohla prevziať iniciatívu a zvolať diskusiu za okrúhlym stolom naprieč politickým spektrom do Prezidentského paláca," myslí si. Deklaroval, že by sa na takejto diskusii zúčastnil.

V otázke referenda opozičný líder súhlasí s prezidentkou, že ak sa má konať referendum o skrátení volebného obdobia, treba dať najskôr ústavu do súladu so stanoviskom Ústavného súdu SR. Ocenil, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v stredu deklaroval pripravenosť zmeniť ju. Dúfa, že sa pripoja aj ďalší politici, ktorí sa ozývali po rozhodnutí Ústavného súdu SR o nesúlade navrhovaných referendových otázok s ústavou.

Pri diskusii o situácii v silových zložkách Pellegrini vyslovil svoje pochybnosti. Zdôraznil, že každý, kto spáchal trestný čin, musí byť trestne stíhaný a dočkať sa spravodlivého trestu, ale len na základe zákonného konania. Teda bez podozrení zo zneužívania právomoci verejných činiteľov či vymýšľania si dôkazov.

Celkovo zhodnotil Pellegrini rozhovor s prezidentkou ako kultivovaný a veľmi otvorený.

Prezidentka sa už v pondelok (27. 9.) stretla s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, s oboma diskutovala o situácii v bezpečnostných zložkách a celkovej atmosfére na Slovensku. V stredu hovorila s predsedom parlamentu Borisom Kollárom.