Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Pellegrini pripomína premiérovi, aby na Ukrajine chránil záujmy SR

Na archívnej snímke nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hegera upozorňuje, že na Ukrajinu cestuje ako premiér Slovenska.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) by mal byť obozretný pri sľuboch, ktoré bude dávať ukrajinským politikom. Mal by mať tiež na zreteli, že je jeho povinnosťou chrániť záujmy SR a hľadať riešenia vyhovujúce Slovensku a Európskej únii. V reakcii na ohlásenú cestu predsedu vlády do Kyjeva to uviedol líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Hegerovi pripomína, že na Ukrajinu cestuje ako premiér Slovenska. "Je o vás všeobecne známe podliehať vlastnosti sľubovať iným krajinám veci, ktoré sú v rozpore s národnostnými záujmami SR," poznamenal Pellegrini. V tejto súvislosti spomenul odstrihnutie dodávok ropy a plynu z Ruska a poskytnutie stíhačiek či systémov protivzdušnej obrany S-300.

Predseda vlády vo štvrtok večer odcestuje do Kyjeva, v piatok (8. 4.) sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Na návštevu odcestuje spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a so šéfom úniovej diplomacie Josepom Borrellom.


V marci Heger neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali.