Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Pellegrini pripúšťa referendovú kampaň pri testovaní, Kolíková namieta

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková reagovala, že ak to ako expremiér urobí, bude to hrubé podkopávanie dôvery v štát, čo v tejto situácii nikomu nepomôže.

Bratislava 17. januára (TASR) - Ak vláda spraví celoplošné testovanie na nový koronavírus naraz na celom Slovensku počas jedného víkendu, expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) a jeho strana zrejme budú počas toho zbierať podpisy na referendum za predčasné voľby. Hovorí, že ak vláda spraví testovanie takýmto spôsobom, majú právo nechať ľudí stojacich v radoch na test vyjadriť sa, či chcú predčasné voľby. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo s tým, že vláda zlyháva.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) reagovala, že ak to ako expremiér urobí, bude to hrubé podkopávanie dôvery v štát, čo v tejto situácii nikomu nepomôže. Hovorí o zneužívaní situácie. Poukázala na vážnosť situácie s pandémiou aj na to, že sa vláda snaží prijať rozumné riešenie.

Pellegrini ozrejmil, že k zberu podpisov počas testovania nepristúpia, ak vláda prijme rozumný kompromis, napríklad testovanie najpostihnutejších regiónov a podobne. V takomto prípade to podľa vlastných slov nedovolí zneužívať na politický boj. Hovorí o "chúťkach premiéra" a pochybuje, či ešte Igor Matovič (OĽANO) zvláda riadenie krajiny.

Na otázku, či si vie Pellegrini v prípade predčasných volieb predstaviť vládu so Smerom-SD, odpovedal, že predčasné voľby nemusia automaticky znamenať "návrat koalície Hlas - Smer". Na základe správania sa Smeru-SD k členom Hlasu-SD si to podľa vlastných slov zatiaľ predstaviť nevie.

V súvislosti so samovraždou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vidí Pellegrini nezodpovedané otázky. Počkať chce na ukončenie vyšetrovania a závery komisie. "Mne bude stačiť, keď nám naši kolegovia z komisie a generálny prokurátor predložia veci a povedia: 'Takto sa to stalo, fakty na to ukazujú a nikto to nemôže spochybniť,'" uviedol s tým, že potom bude povinnosťou všetkých to rešpektovať. Odmieta, že by on či exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) vytvárali konšpirácie okolo prípadu. Mrzí ho, že ministerka hneď po zriadení komisie s členmi podpísala dohody o mlčanlivosti, no ešte v ten deň sama verejne komunikovala o viacerých veciach z prípadu.

Kolíková reagovala, že Lučanskému neboli vo väzbe obmedzované práva. Vysvetlila, že bol v kolúznej väzbe, a preto mal obmedzený kontakt s inými osobami. Na Pellegriniho výčitku o zverejnení viacerých informácií z prípadu odpovedala tým, že tak urobila pre mnohé dezinformácie, ktoré sa okolo prípadu začali vytvárať a ktoré podľa nej ničomu neprospievajú. "Opakovane to zneužívate," adresovala Pellegrinimu.