Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pellegrini sa v Moskve stretol s novým ruským premiérom Mišustinom

Na snímke vpravo predseda vlády Ruskej federácie Michail Mišustin a vľavo predseda vlády SR Peter Pellegrini počas privítania pred spoločným rokovaním na Úrade vlády Ruska v Moskve 26. februára 2020. Foto: TASR - ÚV SR

Slovenského premiéra sprevádza v Rusku aj minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Moskva 26. februára (TASR) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) sa v stredu v Moskve stretol s novým ruským premiérom Michailom Mišustinom. Pellegrini je prvým európskym lídrom, ktorého Mišustin prijal od svojho nástupu do funkcie v polovici januára.



Slovenského premiéra sprevádza v Rusku aj minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Pellegrini navštívil Rusko aj vlani v júni, prijal ho ruský prezident Vladimir Putin a tiež vtedajší premiér Dmitrij Medvedev. S ruskými predstaviteľmi vtedy Pellegrini rokoval o dodávkach energetických surovín - predovšetkým zemného plynu a jadrového paliva -, o priemyselnej spolupráci či projekte vybudovania širokorozchodnej železnice z východu Slovenska do Viedne.


Pellegrini: SR je súčasťou EÚ, ale má vlastný pohľad na vzťahy s Ruskom


Slovensko je súčasťou Európskej únie a vníma komplikácie vývoja vzťahov medzi samotnou EÚ a Ruskou federáciou, avšak Slovensko má aj svoj vlastný pohľad, ako majú vyzerať vzťahy s Ruskom vrátane sankcií, a tento pohľad jasne prezentuje. Uviedol to slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na úvod stredajšieho rokovania so svojím ruským partnerom Michailom Mišustinom v Moskve.

Dialóg a spolupráca sú podľa Pellegriniho jedinou cestou, ako pokračovať vo vzájomných vzťahoch. Ako zdôraznil, Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sa vyslovujú proti budovaniu bariér a "neustálemu narábaniu so sankciami".

"Dialógom dosiahneme určite viac ako nejakými tvrdými postojmi jednej alebo druhej strany," povedal Pellegrini.

Na rokovaní tiež ocenil hospodársku spoluprácu oboch krajín, ktorá naberá "stále lepší a pozitívnejší trend".


Pellegrini: Navrhol som vybudovať spoločné úložisko jadrového odpadu


Dodávky a preprava zemného plynu a taktiež problematika ukladania jadrového odpadu patrili medzi hlavné body stredajšieho rokovania slovenského premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) s jeho ruským partnerom Michailom Mišustinom v Moskve. Ako zdôraznil Pellegrini, bol vôbec prvým zahraničným predstaviteľom, ktorého prijal nový ruský premiér od nástupu do funkcie v polovici januára. Návšteva sa konala na pozvanie predsedu ruskej vlády.

V nadväznosti na Pellegriniho rokovanie s bývalým ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom vlani v júni šéfovia vlád Ruska a Slovenska v stredu hovorili o dodávkach jadrového paliva z Ruska a tiež povinnosti vybudovať hlbinné úložisko jadrového paliva, ktoré má podľa Pellegriniho stáť niekoľko miliárd eur.

"Krajina ako Slovensko pravdepodobne nebude schopná urobiť niečo také sama na svojom území," uviedol Pellegrini a dodal, že to zrejme nebude ani v kapacitách ČR či Maďarska. Mišustinovi preto navrhol uvažovať nad spoločným projektom viacerých krajín odoberajúcich jadrové palivo z Ruska, pričom úložisko odpadu by sa nachádzalo v Rusku.

Pellegrini ruského partnera taktiež informoval, že Slovensko pokračuje v diverzifikácii svojej tranzitnej plynovodnej siete, ktorá bude môcť vďaka viacerým prepojeniam slúžiť aj na prepravu ruského plynu aj po dobudovaní plynovodu Severný prúd 2.

Na zasadnutí rady plynárenského koncernu Gazprom o niekoľko dní sa bude podľa Pellegriniho rokovať o tom, aby sa slovenské zásobníky plynu, ktoré sa v súčasnosti využívajú v rámci krátkodobých kontraktov, nestali súčasťou dlhodobej spolupráce medzi Slovenskom a Gazpromom.

Pellegrini: Sankcie proti Rusku povzbudzujú jeho vnútornú ekonomiku


SR má jasné proeurópske a proatlantické smerovanie, avšak zachováva si vyvážený prístup aj k Rusku. Po rokovaní s ruským premiérom Michailom Mišustinom v stredu v Moskve to pred novinármi vyhlásil predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Slovensko, ktoré podľa Pellegriniho zachováva voči Moskve "triezvu hlavu", dáva vždy jasne najavo, čo si myslí o protiruských sankciách: "Že neprinášajú žiadny efekt, že vzťahy s Ruskou federáciou nie sú o nič lepšie, práve naopak – Ruskú federáciu to motivuje v mnohých oblastiach nachádzať vlastné riešenia a povzbudzuje ich vnútornú ekonomiku."

Premiér dodal, že v Moskve si "podávajú kľučky" nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron či predstavitelia veľkých európskych firiem. Pritom Slovensko ako krajina odkázaná na export nevyhnutne potrebuje mať dobré vzťahy s Ruskom, upozornil Pellegrini.