Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Ukrajinci nie sú malicherní, Ficove slová neriešili

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (vľavo) prichádza na summit predsedov parlamentov krajín V4 a Ukrajiny, kde ho víta predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová a predseda českého Senátu Miloš Vystrčil. Praha, 29. februára 2024. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Doplnil, že pokračovať budú aj všetky komerčné dodávky a zvýšená produkcia munície na Slovensku pre Ukrajinu.

Praha 29. februára (TASR) - Predstavitelia ukrajinského parlamentu podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho nevyvodzovali žiadne dôsledky z výrokov slovenského premiéra Roberta Fica o tom, že v Kyjeve nie je vojna. Povedal to po rokovaní na parlamentnom summite Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

"Nie sú takí malicherní, aby nejaké dve slová, ktoré človek použije v rýchlosti ako reakciu, možno nie úplne vhodne, aby z toho vyvodzovali nejaký dôsledok, vôbec nie. Naopak," povedal Pellegrini s tým, že predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc a prístup vlády v tých oblastiach, na ktorých sa dohodli premiéri SR a Ukrajiny.

"Ja som pána predsedu informoval, že Slovensko vyčerpalo svoje vojenské možnosti, takže bude pokračovať v tých oblastiach, o ktorých sme hovorili dávno – demilitarizácia, resp. odmínovanie, aby som bol presný, humanitárna pomoc, technická pomoc, asistencia Ukrajine pri prístupových rokovaniach," uviedol predseda NR SR.

Doplnil, že pokračovať budú aj všetky komerčné dodávky a zvýšená produkcia munície na Slovensku pre Ukrajinu. "Myslím si, že to bolo veľmi priateľské a srdečné rokovanie," dodal Pellegrini.

Fico pred plánovaným stretnutím s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode koncom januára dostal na tlačovej konferencii otázku, či nechce ísť do Kyjeva a vidieť tam vojnu osobne. Odpovedal, že v Kyjeve vojna nie je a "je tam absolútne normálny život". Vysvetlil, že ozbrojený konflikt je lokalizovaný na východe a juhovýchode Ukrajiny.



Pellegrini: Je mi ľúto, že SR kritizujú za výzvy na mierové rokovania



Predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu je ľúto, že Slovensko čelí kritike, lebo "si dovolí" hovoriť o potrebe aspoň sa pokúsiť vyvolať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom. Vyhlásil to po skončení parlamentného summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Ukrajiny v Prahe. Dodal, že ak sa do fungovania V4 začnú vnášať rozpory v dôsledku iných pohľadov vlád na určité veci, je to začiatok jej konca, informuje pražská spravodajkyňa TASR.

"Je mi trochu ľúto, že Slovensko je kritizované len za to, že – hoci veľmi intenzívne pomohlo vojensky od začiatku konfliktu a patrilo medzi prvé krajiny, ktoré pomohli vojenskou technikou a aj dnes všetkými možnými prostriedkami, ktoré má ešte k dispozícii, Ukrajine pomáha – si dovolíme hovoriť o tom, že by bolo potrebné aspoň sa pokúsiť vyvolať nejaké diplomatické riešenie tohto vojnového konfliktu," povedal Pellegrini.

Zdôraznil, že SR od začiatku stojí na strane Ukrajiny, ale po dvoch rokoch konfliktu je situácia v slepej uličke. Vyjadril obavu, že ak sa krajiny budú sústrediť len na vojenské riešenie konfliktu, o rok skonštatujú, že sa situácia výrazne nezmenila.

Šéf slovenského parlamentu hovoril aj o budúcnosti V4. Podľa jeho slov na rokovaní všetci politici potvrdili, že chcú na tejto úrovni spolupracovať naďalej. Ide podľa neho o špecifický región, ktorého hlas by mal v Európe zaznievať výraznejšie.

"Ak sa do fungovania V4 začínajú vnášať nejaké rozpory z titulu rôznych politických názorov alebo rozdielnych pohľadov jednotlivých vlád na špecifické veci, to je začiatok konca, a to sme tu predtým nikdy nemali," vyhlásil Pellegrini. V4 bola podľa neho založená a má slúžiť na zjednocovanie názorov tam, kde krajiny nachádzajú zhodu. Tam, kde ju nenachádzajú, si podľa jeho slov každá krajina môže prezentovať vlastný názor, ale nikdy to nesmie mať dôsledky na fungovanie celého konceptu.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)