Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Smer-SD: Za zmarenie referenda je zodpovedná prezidentka SR

Na archívnej snímke poslanec Robert Fico (SMER-SD). Foto: TASR – Jaroslav Novák

Petičnú akciu by Smer-SD chcel znova zopakovať.

Bratislava 7. júla (TASR) – Za zmarenie referenda o predčasných voľbách je zodpovedná prezidentka SR Zuzana Čaputová. V stredu to v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, podľa ktorého otázka navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR nie je v súlade s ústavou, povedal predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Petičnú akciu by chcel zopakovať.

"Plnú politickú zodpovednosť za to, čo sa stalo, nesie prezidentka SR. Ešte raz žiadam ľudí, nech to dajú pani prezidentke jasne najavo. Pretože ona nezastupuje ľudí, ona nie je hlavou štátu. Ona je dnes jediným reprezentantom Hegera, Matoviča a tejto zločineckej partie, ktorá tu dnes na Slovensku vládne," povedal Fico.

Zdôraznil, že rozhodnutie ÚS berie na vedomie, ale nesúhlasí s ním. Vyčíta mu tiež formálnu stránku. Hovorí, že Čaputová chcela pomôcť vládnej koalícii. Podľa jeho tvrdení prezidentka očakávala, že obrátením sa na ÚS SR sa situácia utíši a keby súd rozhodol inak, neprišlo by na referendum toľko ľudí. Viní ju aj z toho, že nepostavila ÚS SR jednoduchú otázku.

Zopakoval, že petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí. Smer-SD preto zvažuje podanie na medzinárodné inštitúcie. Ich názor môže prísť aj po niekoľkých rokoch. Poukázal tiež na to, že Ústava SR jasne hovorí o tom, že referendum môže byť o otázkach verejného záujmu. Tvrdí, že v súčasnosti je nulová šanca, aby koaliční poslanci zahlasovali za zmenu Ústavy SR, čím by sa zabezpečilo, že referendum o predčasných parlamentných voľbách by bolo ústavné.

Petičnú akciu by preto Smer-SD chcel znova zopakovať. "Zvolám orgány strany a budeme hovoriť o tom, v akom rozsahu a či je možné opätovne otvoriť petičnú akciu, ktorá bude viesť k predčasným parlamentným voľbám," dodal Fico.




Pellegrini: ÚS zlyhal v budovaní právneho a demokratického štátu

Peter Pellegrini, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian
Ústavný súd (ÚS) SR zlyhal v procese budovania právneho a demokratického štátu, odňal voličom ich ústavné právo. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Reagoval tak na rozhodnutie ÚS, že referendová otázka o skrátení volebného obdobia NR SR nie je v súlade s Ústavou SR. Pellegrini hovorí o čiernom dni pre slovenskú demokraciu a nebezpečnom precedense do budúcna. Obrátiť sa Hlas-SD plánuje na medzinárodné inštitúcie.

"Rozhodnutie ÚS o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Rozhodnutie ústavného súdu je formálno – právnym verdiktom, ktorý síce musíme rešpektovať, ale ktorému chýba demokratický duch a nesie v sebe nebezpečný precedens do budúcnosti," povedal Pellegrini.

ÚS podľa neho rozhodnutím odkázal občanom, že moc nezávisí od vôle ľudí a vláda si môže dovoliť čokoľvek, pričom poslanecký mandát je ľudským právom, na ktoré sa nedá siahať. Pýta sa, načo sú potom voľby a hovorí o pseudodemokracii. Poznamenal, že ÚS svojim rozhodnutím potláča slobodnú aktivitu ľudí a vystavuje im "pečiatku zbytočnosti".



Pellegrini dodal, že rozhodnutie ÚS škodí Slovensku a jeho demokratickej podstate. "Je útokom na základné právo človeka slobodne voliť, ale zároveň mať aj právo rozhodovať o mandáte, ktorý delegoval poslancom v slobodných voľbách," poznamenal a vyzval 600.000 ľudí, ktorí sa podpísali za vyhlásenie referenda, aby prejavili svoju nespokojnosť s rozhodnutím ÚS.

Strana zároveň apelovala na koalíciu, aby v parlamente podporila návrh ústavného zákona, ktorý umožní ľuďom prostredníctvom referenda skrátiť volebné obdobie parlamentu. Avizoval tiež, že pripravujú i návrh, s ktorým sa chcú obrátiť na medzinárodné inštitúcie, aby posúdili rozhodnutie ÚS.

ĽSNS rešpektuje rozhodnutie ÚS, no považuje ho za politicky motivované a účelové


Na archívnej snímke zľava poslanci NRSR Rastislav Schlosár, Marian Kotleba a Marek Kotleba počas tlačovej konferencie klubu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko.
Foto: TASR - Dan

Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci konania referenda o skrátení volebného obdobia. Zároveň ho však považuje za politicky motivované a účelové. Stanovisko TASR poskytol poslanec Národnej rady SR Martin Beluský.

"V každej demokratickej spoločnosti je samozrejmé, že zdrojom všetkej moci v štáte sú výlučne občania Slovenskej republiky. Preto majú plné právo kedykoľvek odvolať vládu, ktorá sa spreneverila vôli a záujmom občanov. Ústavný súd SR toto právo dnes spochybnil," skonštatoval Beluský. Poukázal, že ÚS tak urobil napriek tomu, že referendum o predčasných voľbách požadovalo viac ako 585.000 občanov.

Za veľmi nevhodné považuje ĽSNS aj načasovanie vyhlásenia rozhodnutia práve deň po tom, ako sa občania SR postavili proti rozhodnutiu vlády zablokovať niektoré hraničné priechody. "Občania tým vláde aj ostatným inštitúciám pripomenuli, pre koho dobro a v koho záujme musia pracovať. Ústavný súd dnes svojim vyhlásením tento odkaz občanov pošliapal," myslí si poslanec.