Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Pellegrini: V spore o Huawei sa nenecháme vtiahnuť do obchodnej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Huawei čelí v niekoľkých krajinách podozreniu, že jej výrobky používané v informačných sieťach, predstavujú bezpečnostné riziko.

Dubrovník 11. apríla (TASR) – Slovensko sa nedá v spore o výrobky čínskej firmy Huawei vtiahnuť do konkurenčného súboja obchodných gigantov. Povedal to vo štvrtok v Dubrovníku premiér SR Peter Pellegini po rokovaní s predsedom čínskej vlády Li Kche-čchiangom.

Spoločnosť Huawei čelí v niekoľkých krajinách podozreniu, že jej výrobky používané v informačných sieťach, predstavujú bezpečnostné riziko. Takéto upozornenie už vydali napríklad Spojené štáty, Veľká Británia či Česká republika.

"Deklaroval som, že pokiaľ budú výrobky čínskych spoločností spĺňať všetky bezpečnostné a technické parametre, o ktorých hovoria naše zákony, predpisy a nariadenia, tak sa budeme správať technologicky neutrálne a budeme vytvárať zdravé konkurenčné prostredie," povedal Pellegrini. Slovensko podľa neho v takom prípade nebude zakazovať svetovým spoločnostiam zúčastňovať sa na výstavbe digitálnej infraštruktúry.

Slovenský premiér sa svojim čínskym kolegom rokoval aj o projekte výstavby širokorozchodnej železničnej trate, ktorá by mala viesť cez celé územie Slovenska do Rakúska. "Ten projekt je stále živý a na pozadí prebiehajú aktivity spolu s Ruskou federáciou a Rakúskom," povedal Pellegrini.

Podľa neho je to projekt, ktorý je zaujímavý pre financujúce čínske banky a čínske investičné fondy. "Bol by to náš fyzický príspevok k iniciatíve Hodvábnej cesty, pretože predĺženie širokorozchodnej trate až niekde po Bratislavu alebo k Dunaju, by znamenalo nielen administratívne, ale aj fyzické zapojenie do tohto projektu," dodal premiér. Slovensko by malo mať ambíciu zohrávať významnú tranzitnú úlohu pri preprave tovaru z Číny do Európy, dodal.

(osobitný spravodajca TASR Vlastimil Rezek)