Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Vláda by mala byť pri jednorazových opatreniach štedrejšia

Na snímke nezaradený poslanec NR SR a predseda mimoparlamentnej strany HLAS - sociálna demokracia Peter Pellegrini odchádza z bratislavského sídla Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 12. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Jednorazové opatrenia, ktoré vo štvrtok predstavila vláda, považuje Pellegrini za nedostatočné, pretože sa netýkajú komplexne seniorov ani veľkej časti pracujúcich ľudí.

Bratislava 21. apríla (TASR) – Vláda by pri ohlásených jednorazových opatreniach mala byť štedrejšia, opomenula totiž pracujúcich a väčšinu seniorov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Zároveň poukázal na návrhy zákonov na pomoc ľuďom, ktoré predložil Hlas-SD, a vyzval vládu, aby ich podporila. Avizované systémové opatrenia na pomoc rodinám s deťmi víta.

Jednorazové opatrenia, ktoré vo štvrtok predstavila vláda, považuje Pellegrini za nedostatočné, pretože sa netýkajú komplexne seniorov ani veľkej časti pracujúcich ľudí. "Tou jednorazovou odmenou vláda zasiahne veľmi úzky okruh," myslí si.

Poukázal preto na návrhy zákonov, ktoré nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD predložili do Národnej rady (NR) SR. V týchto návrhoch podľa Pellegriniho neopomenuli 1,65 milióna pracujúcich ľudí, pre ktorých tiež navrhli vyplatiť 100 eur. Pomoc seniorom by podľa neho zabezpečil ďalší návrh, ktorým chcú, aby bol predčasne vyplatený 13. dôchodok niečím navyše a aby bol v decembri vyplatený akýsi 14. dôchodok. Vyzval vládu na podporu týchto opozičných návrhov alebo na rozšírenie pôvodného vládneho návrhu.

Systémové opatrenia na pomoc rodinám s deťmi Pellegrini víta, ak je vláda presvedčená, že dokáže zabezpečiť financovanie týchto výdavkov. "Vítam, že vláda prichádza s návrhmi, ktoré majú výraznejšie zvýšiť príjem rodín s deťmi," poznamenal. Skonštatoval tiež, že podporuje avizované dodatočné zdanenie "extrémne ziskových" firiem.

Vláda vo štvrtok oznámila, že chce na pomoc ľuďom so zdražovaním minúť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok to má byť vyše miliardy eur. V rámci pomoci pre obyvateľov na boj s infláciou predstavili jednorazové aj systémové opatrenia. Zahŕňajú jednorazový prídavok na dieťa, jednorazový príspevok pre skupiny ľudí najviac ohrozené infláciou, ale napríklad aj zvýšenie daňového bonusu.