Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Vláda zakladá pracovnú skupinu miesto konkrétneho riešenia

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pravdou podľa Pellegriniho je to, že práve skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Vláda zakladá pracovnú skupinu na riešenie obnovy dôvery v právny štát, pretože nevie ponúknuť konkrétne riešenia ako ďalej a nevie vysvetliť, prečo skupina elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Vyhlásil to líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

"Namiesto konkrétneho a razantného rozhodnutia nám opäť ponúka typické 'matovičovské' divadlo nejakých zasadnutí v zrkadlovej sále úradu vlády. Robí tak preto, lebo nevie ponúknuť konkrétne riešenia, ako z toho von. Nevie vysvetliť, prečo skupinka elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe. Nedokáže vyvrátiť, že ich mnohé vyšetrovania boli zmanipulované a sfalšované. Len dookola omieľa slová o mafii a o tom, ako sa jej musí zbaviť," povedal v stanovisku Pellegrini. Pravdou podľa neho je to, že "práve skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala".

Reakciou na "mimoriadne znepokojujúci" vývoj v orgánoch činných v trestnom konaní je vznik odbornej pracovnej skupiny. Riešiť má obnovu dôvery v právny štát. Od pondelka (20. 9.) bude nepretržite zasadať. Pre vládu a parlament pripraví návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval po štvrtkovom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Zdôraznil, že na vzniku skupiny je v koalícii zhoda.

Zasadnutie bezpečnostnej rady zvolal premiér po tom, ako tento týždeň Úrad inšpekčnej služby zadržal štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ale aj dočasného riaditeľa inšpekcie. Obvinili ich zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, dvoch policajtov zároveň aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Stíhaní majú byť väzobne, rozhodnutia súdu zatiaľ nie sú právoplatné.