Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini aj SaS vyzývajú na účasť vo voľbách

Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Voľby predsedov krajov, primátorov a starostov sú v tejto náročnej dobe nesmierne dôležité. Týmito voľbami ovplyvňujete reálne život vo svojom okolí, uviedol Pellegrini.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Ľudia by mali využiť svoje volebné právo a zúčastniť sa na voľbách do orgánov samospráv. Vyzval ich na to expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Voľby predsedov krajov a primátorov označil za mimoriadne dôležité. Na volebnú účasť by mali podľa neho vyzývať aj traja najvyšší ústavní činitelia. Vyčíta im, že tak doteraz neurobili.

"Neostávajte doma, prosím. Choďte v sobotu (29. 10.) voliť," apeloval na občanov. "Voľby predsedov krajov, primátorov a starostov sú v tejto náročnej dobe nesmierne dôležité. Týmito voľbami ovplyvňujete reálne život vo svojom okolí," dodal. Aj súčasné krízy podľa neho ukázali potrebu obsadiť pozície v samosprávach schopnými ľuďmi. Na voličov apeloval, aby svoje demokratické právo využili. "Je to vaše právo a nenechajte si ho nikým vziať. Rozhodnite sa sami, komu dáte svoju dôveru. Výber je len na vás," podčiarkol.

Vyjadril sa aj k referendu o predčasných voľbách. Myslí si, že otázka predčasných volieb sa mohla urýchliť a vyriešiť hlasovaním v Národnej rade (NR) SR. Pripomenul, že na aktuálnej schôdzi boli dva návrhy na zmenu Ústavy SR, ktoré sa však presunuli na ďalšie rokovanie. Vyzval poslancov, aby nečakali na výsledky referenda a podporili novelu. Podotkol, že vzhľadom na termíny už referendum nedokáže veľmi ovplyvniť súčasnú vládu.

Na účasť vo voľbách vyzýva aj strana SaS, podľa jej podpredsedu Branislava Gröhlinga sú voľby dôležitou súčasťou demokracie a podieľania sa na veciach verejných. "Ak chceme niečo zmeniť, voľby nám poskytujú možnosť vyjadriť náš názor. Apel na voličov je dôležitý o to viac v dnešnej dobe, keď hrozí, že volebná účasť v komunálnych voľbách bude zajtra skutočne nízka," vyhlásil.

Samosprávy sú podľa neho dôležitou súčasťou každodenného života. "Od ich spravovania materských a základných škôl závisí veľakrát aj budúcnosť našich detí. Nedovoľme preto, aby sa k moci dostali rôzni extrémisti a nekompetentní kandidáti," zdôraznil Gröhling.