Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini vyzval prezidentku, aby zmluvu s USA neratifikovala

Na archívnej snímke nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2022. Foto: TASR - Jakub Kotian

V súvislosti s mimoriadnou schôdzou NR SR k dohode Pellegrini skonštatoval, že fatálne zlyhalo vedenie parlamentu.

Bratislava 9. februára (TASR) - Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby neratifikovala zmluvu o obrannej spolupráci Slovenska s USA. Apeluje, aby počkala so svojím podpisom na vývoj referendovej iniciatívy v tejto súvislosti i na výsledky prípadného referenda. Namieta tiež spôsob i formu prerokovania a prijatia dohody v parlamente.

"Prezidentka nevyhovela hlasu ľudí," vyhlásil Pellegrini a kritizoval, že sa neobrátila so znením dohody na Ústavný súd SR. Poukázal pritom aj na stanovisko generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý dohodu označil za nevýhodnú pre Slovensko. Expremiér preto vyzval prezidentku, aby zmluvu nepodpísala, počkala na referendum a aby vypočula svoj ľud.

V súvislosti s mimoriadnou schôdzou NR SR k dohode Pellegrini skonštatoval, že fatálne zlyhalo vedenie parlamentu. Poznamenal, že dejiny parlamentarizmu nepoznajú hanebnejší spôsob a formu, akou bola zmluva schválená. Namieta skoršie ukončenie diskusie, hovorí o chybe. "Koalícia tupou silou dokáže v NR SR presadiť akýkoľvek nezmysel, akúkoľvek vec," dodal. Šéfovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) vyčíta, že neurobil poriadok. Mal podľa neho nájsť vhodný spôsob na riešenie obštrukcií ĽSNS, ktorá narúšala rokovanie a blokovala rečnícky pult v rokovacej sále.

Podotkol tiež, že v otázke obrannej zmluvy zlyhal aj premiér Eduard Heger (OĽANO). Neupokojil podľa neho dostatočne situáciu v spoločnosti. Pellegrini si myslí, že premiér mal vystúpiť aj v parlamente a mal verejnosti vysvetľovať pochybnosti.

Pellegrini má pochybnosti aj o tom, prečo chcela koalícia zmluvu tak rýchlo prerokovať. "Buď je vláda tlačená niekým, aby to okamžite schválila a vyhovela záujmu druhej zmluvnej strany, alebo, ak to tak nie je, tak táto rýchlosť len potvrdzuje, že sa vládna koalícia extrémne bojí nálad spoločnosti a odporu," uviedol.

Prezidentka Čaputová už uzavretie dohody podporila. V snahe zmierniť obavy časti verejnosti doložila k splnomocneniu na podpis interpretačné vyhlásenie. Obsahuje výklad častí zmluvy vyvolávajúcich najviac otáznikov. Vlastnú interpretačnú doložku priložila aj americká strana, podľa prezidentky je obsahovo v súlade so slovenskou. Samotnú dohodu podpísali SR a USA minulý týždeň v americkom Washingtone. Národná rada ju odsúhlasila v stredu napoludnie, za bolo 79 zo 140 prítomných poslancov.