Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini:Heger priznal, že na koaličnú krízu nemá politické riešenie

Na archívnej snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Problémom ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča podľa Hlasu-SD nie je nepopularita v prieskumoch verejnej mienky, ako tvrdí premiér, ale jeho fatálne zlyhania.

Bratislava 22. júla (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že je neexistujúcim premiérom a na koaličnú krízu nemá žiadne politické riešenie. Priznal tiež, že je pripravený stáť aj na čele vlády s podporou fašistov. Skonštatoval to líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v reakcii na vyjadrenia predsedu vlády po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

"Heger sa dnes namiesto priznania si zodpovednosti opäť nezmyselne rozplýval nad údajne skvelými výsledkami rozpadajúcej sa vládnej koalície," poznamenal Pellegrini. Problémom ministra financií a lídra OĽANO Igora Matoviča podľa Hlasu-SD nie je nepopularita v prieskumoch verejnej mienky, ako tvrdí premiér, ale jeho fatálne zlyhania. "Matovič je nekompetentný klamár, ktorý nabúral základný chod štátnych inštitúcií, vyhodil z okna miliardy eur na svoje 'atómovky' a spravil zo slovenskej politiky jednu žumpu, plnú lží a nenávisti," podotkol Pellegrini.

Tvrdí, že premiér to nechce alebo nemôže vidieť, preto sa zjavne pripravuje na ďalšiu vládu s fašistami. "Pre oboch týchto pánov je ich vlastná stolička najvyššou politickou prioritou a nemajú žiadne morálne ani politické zábrany, aby sa na nich udržali za každú cenu," uzavrel líder Hlasu-SD.

Premiér v piatok zopakoval, že za správny scenár riešenia koaličnej krízy považuje dovládnutie v štvorkoalícii. Nevylučuje menšinovú vládu, ale nechce s týmto scenárom pracovať. Zdôraznil, že koaličný spor je zhmotnený len do osoby Matoviča a prieskumu, z ktorého vyplynula jeho nepopularita. Najbližšie týždne do konca leta chce využiť na rokovania s partnermi.

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne Matoviča. SaS a OĽANO sa obviňovali z hlasovania s fašistami. Liberáli prestali chodiť na koaličné rady, vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta.

SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu. Sulík sa už v tejto súvislosti stretol s premiérom. Heger vyzval SaS, aby urobila krok späť. Obe strany ďalej trvajú na svojich stanoviskách, predčasné voľby nateraz odmietajú.