Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pellegriniho poslanci nepodporia prípadné Ficovo zadržanie

Na snímke uprostred predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini, foto z archívu. Foto: TASR – Pavol Zachar

Pellegrini pritom poukázal na situáciu v polícii a podozrenia z manipulovania vyšetrovaní káuz.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho nepodporia prípadnú žiadosť o zadržanie či väzobné stíhanie poslanca a expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyhlásil to Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii. Zdôraznil prezumpciu neviny a potrebu dôkazov.

"Nemáme istotu, práve naopak, sme presvedčení, že v tomto prípade nie je garantovaná spravodlivosť na Slovensku," uviedol Pellegrini s tým, že sa napokon možno preukáže nezákonnosť takéhoto konania. Deklaroval, že jeho poslanci budú pozorne sledovať argumenty orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). "OČTK musia pôsobiť výlučne na základe zákona. O vine a nevine obvinených musia rozhodovať nezávislé súdy. Ak ktokoľvek porušil zákon, musí niesť spravodlivý trest," dodal.

Pellegrini pritom poukázal na situáciu v polícii a podozrenia z manipulovania vyšetrovaní káuz. Pripomenul nedávno medializovanú nahrávku rozhovorov vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Tá podľa neho dokazuje, že ich práca nie je objektívnym vyšetrovaním.

Podotkol tiež, že "založenie a zosnovanie zločineckej skupiny" je "najgumennejší paragraf" trestného zákona. Využíva sa podľa neho napríklad aj vtedy, keď chcú niekoho obviniť, ale nevedia mu nič preukázať. Podotkol, že takýto skutok spadá pod Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorej šéfuje Daniel Lipšic. "Tam to chceli dostať," tvrdí Pellegrini. Hovorí o konaniach na objednávku vládnej koalície.

NAKA obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka P.

Kaliňáka mali policajti podľa Denníka N zadržať. Keďže je Fico poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas parlamentu. Kancelária NR SR a ani parlamentný mandátový a imunitný výbor zatiaľ neevidujú žiadosť o zadržanie poslanca políciou.