Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pellegrini:Je psou povinnosťou opozície hlasovať za odvolanie Matoviča

Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko má podľa Pellegriniho vo vedení neexistujúceho premiéra s arogantným a zlým, neschopným, hulvátskym ministrom financií.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Igor Matovič (OĽANO) nemôže stáť na čele rezortu financií. Je preto "psou povinnosťou" celej opozície hlasovať za jeho odvolanie z funkcie ministra. Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. V parlamente už podľa neho Matovič nenarobí také škody ako z postu ministra financií.

"Odmietam akékoľvek teórie a drísty o tom, že odvolávanie Igora Matoviča má alebo nemá vplyv na to, či táto vládna koalícia vydrží alebo nevydrží. Keby aj vydržala, mne je to jedno, ale tento človek nemôže stáť na čele ministerstva financií," zdôraznil Pellegrini. Slovensko má podľa jeho slov vo vedení "neexistujúceho premiéra s arogantným a zlým, neschopným, hulvátskym ministrom financií".

Pellegrini poukázal aj na aktuálnu prognózu Národnej banky Slovenska (NBS), ktorú označil ako "hrôzostrašnú". "Slovensko sa rúti do recesie s obrovskou infláciou," upozornil. Aj preto je podľa neho dôvod na to, aby poslanci v parlamente Matovičovi "vystavili účet". Vyzval zároveň premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby na základe prognózy NBS predstúpil pred ľudí a povedal im, ako prežijú najbližšie obdobie.

Kritizoval tiež, že plénum v stredu odmietlo viaceré návrhy zákonov z dielne nezaradených poslancov pôsobiacich v Hlase-SD. Medzi nimi aj návrh na to, aby bol priznaný poberateľom dôchodkov nárok na "skutočný a spravodlivý 13. dôchodok", alebo aj zvýšenie sumy prídavku na dieťa o 200 eur pri nástupe do prvého ročníka základnej školy. Koalícia podľa neho ukázala aroganciu a cynizmus.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Matovič čeliť odvolávaniu, by sa mala začať o 14.00 h. Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií podpísalo 32 poslancov. Okrem SaS ho podporili nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek i deväť poslancov z mimoparlamentného Hlasu-SD.