Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna 2022 sa definitívne skončila, mala neštandardný priebeh

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Po miernej zime nasledoval skorý nástup kvitnutia prvých jarných drevín jelše a liesky, spojený s vyššou produkciou peľu ako v predchádzajúcich rokoch, konštatovala Lafférsová.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) - Tohtoročná peľová sezóna sa definitívne skončila. Celkové denné koncentrácie peľu ambrózie, paliny a tráv z čeľade lipnicovitých v ovzduší dosahovali už len veľmi nízke hladiny a inak to nebude ani v najbližších dňoch. Klesajúcu tendenciu majú tiež koncentrácie spór húb (plesní). TASR o tom vo štvrtok informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Peľová sezóna roku 2022 mala najmä vplyvom počasia veľmi neštandardný priebeh. Po miernej zime nasledoval skorý nástup kvitnutia prvých jarných drevín jelše a liesky, spojený s vyššou produkciou peľu ako v predchádzajúcich rokoch. Breza ako ďalší silný jarný alergén mala celkový peľový spád najvyšší za posledných 20 rokov. Taktiež peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, hrabu, duba a buka dosahoval veľmi vysoké koncentrácie, čo spôsobilo aj to, že sa prekrývali semenné roky, teda roky intenzívnejšieho kvitnutia viacerých druhov," konštatovala Lafférsová.

Kvitnutie tráv sa začalo síce v máji, ale podľa nej aj vzhľadom na veľké sucho v ďalšom období bola produkcia peľu tráv nižšia ako v predchádzajúcich rokoch. Sezóna alergénov neskorého leta a jesene paliny a ambrózie bola porovnateľná s uplynulým rokom.