Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna brezy, jaseňa a buka sa definitívne končí

Na snímke brezy. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Banskej Bystrici a Bratislave, borovicovitých v Žiline a Košiciach.

Banská Bystrica 24. mája (TASR) - Zrážková činnosť a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Zrážky a ochladenie priniesli nízke hladiny peľu v ovzduší, v závere týždňa však prišli slnečné dni a aj vysoké koncentrácie. TASR o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Dominoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a tráv. Peľ brezy v alergiologicky významných koncentráciách zachytili len monitorovacie stanice v Žiline a Banskej Bystrici, skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých na väčšine územia Slovenska," uviedla Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Banskej Bystrici a Bratislave, borovicovitých v Žiline a Košiciach. Peľ ostatných drevín sa vyskytoval v stredných a nižších hladinách. Počas slnečných a veterných dní sa v ovzduší vyskytovala aj tzv. topoľová vata.

"Peľová sezóna brezy, jaseňa i buka sa definitívne končí. Vysoké denné hladiny bude dosahovať peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých, naplno sa rozbieha sezóna tráv z čeľade lipnicovitých. Pribúdať bude aj peľ pŕhľavovitých a ďalších bylín. V ovzduší sa bude ešte vyskytovať peľ javora, duba, bazy, platanu, gaštanu a pagaštanu," konštatovala Lafférsová.