Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna tráv pokračuje, potrápi aj peľ pŕhľavy a skorocelu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pokračujúca sezóna tráv vrcholila na strednom a severnom Slovensku, kde vysoké denné koncentrácie dosahoval aj peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy.

Banská Bystrica 15. júna (TASR) – V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavy a skorocelu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vysoké koncentrácie už len na severnom Slovensku. Konštatovala to vo štvrtok v súvislosti s aktuálnou peľovou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Vplyvom búrkovej činnosti a prívalových dažďov dochádzalo k výrazným regionálnym rozdielom. Pokračujúca sezóna tráv vrcholila na strednom a severnom Slovensku, kde vysoké denné koncentrácie dosahoval aj peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Najvyššie denné hladiny peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Žiline, v Banskej Bystrici a Bratislave.

Sezóna tráv pokračuje a podľa Lafférsovej aj v najbližších dňoch očakávajú vysoké koncentrácie jej peľu v ovzduší najmä na strednom a severnom Slovensku. Vo významnej miere sa môže vyskytovať i peľ pŕhľavy, skorocelu a štiavu. Denné hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých výrazne poklesnú už aj na severe územia. Agát, baza a lipa sa vyskytne len v nižších denných hladinách.