Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna tráv prešla svojím prvým vrcholom, pokračovať bude naďal

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peľová sezóna tráv prešla svojím prvým vrcholom, pokračovať bude naďalej

Banská Bystrica 30. júna (TASR) - Peľová sezóna najsilnejšieho alergénu tohto obdobia, tráv z čeľade lipnicovitých, prešla svojím prvým vrcholom. Pokračovať však bude aj v nasledujúcom období. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

V uplynulom týždni v ovzduší na území celého Slovenska dominoval peľ tráv z čeľade lipnicovitých spolu so slabšie alergizujúcim peľom pŕhľavovitých. "Najvyššie koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytila monitorovacia stanica v Žiline, a to 437 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu," priblížila Lafférsová s tým, že v Žiline boli namerané aj najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých.

Peľ drevín dosahoval v uplynulom období v ovzduší už len veľmi nízke hladiny, stredné koncentrácie dosahoval peľ bylín, a to najmä skorocelu. "Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ gaštanu, bazy, lipy, pajaseňa, štiavu, astrovitých, mrlíkovitých a mrkvovitých," doplnila Lafférsová. Vysoké hodnoty dosahovali aj spóry húb zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária.

V nasledujúcom období bude naďalej pokračovať peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sú najsilnejším alergénom tohto obdobia. Množstvo peľu v ovzduší môže byť lokálne ovplyvňované najmä zrážkovou činnosťou.