Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili monitorovacie stanice v Žiline, Banskej Bystrici a Bratislave.

Banská Bystrica 16. júna (TASR) – Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých prechádza svojím prvým vrcholom aj v chladnejších oblastiach Slovenska. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Pripomenula, že trávy sú najsilnejším a najvýznamnejším alergénom týchto týždňov.

Potvrdila, že peľová sezóna brezy sa definitívne skončila na celom území. "Denné koncentrácie peľu ihličnanov klesajú do veľmi nízkych denných hladín," spomenula. Dodala, že dreviny s vysokou produkciou peľu dokvitli a v ovzduší prevažuje peľ bylín. Je to najmä peľ tráv, skorocelu, štiavu a rastlín z čeľade pŕhľavovitých. Množstvo peľu v ovzduší bude podľa nej lokálne ovplyvňovať najmä zrážková činnosť.

Lafférsová zdôraznila, že aj v uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Jeho peľová sezóna v teplejších oblastiach Slovenska prešla svojím prvým vrcholom. "Na strednom a severnom Slovensku peľová sezóna tráv vrcholí v tomto období," podotkla s tým, že denné koncentrácie peľu drevín výrazne poklesli.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili monitorovacie stanice v Žiline, Banskej Bystrici a Bratislave.