Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Peniaze na rozšírenie kapacít materských škôl dostane 113 žiadateľov

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica a ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraja Draxlera pred budovou bývalej materskej školy v Bratislave – Petržalke na Vyšehradskej ulici v pondelok 4. mája 2015 na tému Výsledky posudzovania žiadostí o poskytnutie dotácie na rozšírenie kapacít materských škôl. Na snímke zľava starosta mestskej časti Bratislava Petržalka Vladimír Bajan, predseda vlády SR Robert Fico a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dotáciu na rozšírenie kapacít v materských školách dostane celkovo 113 žiadateľov. Tí si rozdelia sumu desať miliónov eur. Celkovo sa o dotáciu uchádzalo okolo 430 žiadateľov.

Bratislava 4. mája (TASR) – Dotáciu na rozšírenie kapacít v materských školách dostane celkovo 113 žiadateľov. Tí si rozdelia sumu desať miliónov eur. Celkovo sa o dotáciu uchádzalo okolo 430 žiadateľov. O výsledku posudzovania žiadostí dnes v priestoroch bývalej materskej školy na Vyšehradskej ulici v Petržalke informoval predseda vlády SR Robert Fico, minister školstva Juraj Draxler a starosta Petržalky Vladimír Bajan.



"Predpokladáme tým, že uspokojíme 113 žiadostí na celom Slovensku, že by sa malo vytvoriť toľko nových tried, do ktorých by sa malo dostať okolo 3600 detí na celom Slovensku," informoval Fico. Viac miest v škôlkach má zároveň priniesť okolo 330 pracovných miest pre učiteľky v materských školách.

Fotogaléria



Premiér uviedol, že prišlo omnoho viac žiadostí, ako pôvodne vláda počítala, preto podľa jeho slov téma rozširovania kapacít materských škôl bude súčasťou aj druhého sociálneho balíka, ktorý predstaví Smer-SD koncom mája. Z tohto balíka by mala byť uspokojená väčšina žiadateľov.

"Dnes škôlky naozaj vyžadujú mladé rodiny preto, aby vedeli skĺbiť pracovný život s rodinným životom," uviedol šéf rezortu školstva Draxler. Ako informoval, vďaka dotácii vznikne niekoľko úplne nových modulových materských škôl, nadstaví sa 32 existujúcich, zrekonštruuje sa 65 existujúcich a pristaví sa ďalších 18. Celkovo o peniaze žiadalo 426 samospráv. "Samotný počet žiadateľov ukazuje na to, ako bol tento problém rokmi nepovšimnutý," dodal Draxler.

Zriaďovatelia by mali vyčerpať dotáciu za jeden rok. Väčšina tried nebude podľa ministra školstva pripravená v septembri, ale neskôr.