Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Európski socialisti sledujú situáciu na SR v spojitosti s Ficom

Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (SMER-SD) stojí za rečníckym pultom počas mimoriadneho zasadnutia parlamentu v Bratislave v stredu 27. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stanišev a Fico sa podľa vyhlásenia PES zhodli, že ak by Fica zatkli a ponechali vo väzbe bez vznesenia opodstatnených obvinení na nezávislom súde, bolo by to "vážne znepokojujúce".

Brusel 27. apríla (TASR) - Strana európskych socialistov (PES) v stredu oznámila, že pozorne sleduje situáciu na Slovensku v súvislosti s obvineniami voči opozičnému lídrovi Robertovi Ficovi. TASR správu prevzala z oficiálnej webovej stránke PES.

PES vo vyhlásení uviedla, že stojí pevne za zásadami právneho štátu v Európskej únii. Dodala, že vznesenie obvinení na pôde nezávislého súdu a spravodlivý proces sú ústrednými prvkami právneho štátu.

Predseda európskych socialistov Sergej Stanišev hovoril v stredu prostredníctvom videokonferencie o situácii s Ficom. Bývalý premiér SR podľa PES uviedol, že je naplno k dispozícii a odhodlaný spolupracovať s akýmkoľvek právnym vyšetrovaním.

Stanišev a Fico sa podľa vyhlásenia PES zhodli, že ak by Fica zatkli a ponechali vo väzbe bez vznesenia opodstatnených obvinení na nezávislom súde, bolo by to "vážne znepokojujúce". Ficova strana Smer-SD je členom PES.

Predsedníctvo PES má o situácii na Slovensku rokovať vo štvrtok na svojom pravidelnom stretnutí.

Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR sa v súčasnosti zaoberá žiadosťou Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o vzatie lídra Smeru-SD a poslanca parlamentu Roberta Fica do väzby. Stredajšie rokovanie výboru bolo prerušené.


Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.