Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Peter Lipa uvádza live koncert albumu Večerný hosť

Na archívnej snímke spevák Peter Lipa. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Album Večerný hosť vyšiel v novembri minulého roka. Skladateľ David Rotter zhudobnil 16 básní významného slovenského básnika Milana Rúfusa v interpretácii speváka Petra Lipu.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Peter Lipa uvedie na dvoch vystúpeniach koncertné prevedenie albumu Večerný hosť, ktorý bude poctou básnikovi Milanovi Rúfusovi. Live verzia albumu Večerný hosť sa uskutoční 15. septembra v bratislavskom Ateliéri Babylon a 16. septembra v klube Blue Note, Nové Mesto nad Váhom. TASR informovala PR manažérka Katarína Ovseníková.

Album Večerný hosť vyšiel v novembri minulého roka. Skladateľ David Rotter zhudobnil 16 básní významného slovenského básnika Milana Rúfusa v interpretácii speváka Petra Lipu. Prílohou albumu je aj obsiahly 36-stránkový booklet, ilustrovaný kresbami Mareka Ormandíka.

Hlasom básnika na albume je Peter Lipa. Ten dostal hotovú hudbu, ku ktorej hľadal interpretačný kľúč. Našiel ho v Rúfusovom triezvom pohľade na život, v nachádzaní krásy v každodenných maličkostiach a v úprimnom písaní o odchode z tohto sveta. Všetky aranžmány boli koncipované tak, aby vyznel nielen obsah básní, ale aj forma ich prednesu.

Uchopenie básnického textu bolo pre Lipu niečím novým, slová a obsah ho oslovili, rezonovali s jeho vnútornými pocitmi. Rotterove melódie a postupy vníma ako obohacujúce stretnutia s iným hudobným zameraním a svetom.

„Zabudol som na to, že poézia vlastne nie je mojím koníčkom, ale tie slová a vety zoradené do krásnych a múdrych rýmov hovoria o pocitoch, ktorým rozumiem a obdivujem spôsob, ako ich básnik vyjadril. V Davidovi som objavil skúseného kolegu muzikanta a autora mnohých diel, ktoré som predtým nepoznal. Jeho hudobný svet má vlastné cesty. Tie melódie a postupy sú pre mňa nové a ja mám objavovanie v hudbe rád,“ uviedol pre médiá Lipa.