Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Peter Solej daroval pápežovi Františkovi vo Vatikáne biskupský plášť

Peter Solej daroval pápežovi Františkovi vo Vatikáne biskupský plášť Foto: NAPS

Šéf Inštitútu NAPS venoval Svätému Otcovi tiež výtlačok zo svojej piatej knihy Krása zakliata v kove.

Rím/Bratislava 30. apríla (OTS) - V stredu 30. apríla 2014 napoludnie prijal zakladateľa Inštitútu Naše Aktivity Pre Slovensko (NAPS) Petra Soleja vo Vatikáne pápež František, ktorý si so záujmom vypočul stručné informácie o medzinárodných ekumenických aktivitách inštitútu.

Jeho Svätosti som si dovolil venovať mantiu – bordový plášť biskupov východných kresťanských cirkví, ktorý používajú gréckokatolícki i pravoslávni hierarchovia so želaním, aby stretnutie pápeža a duchovného vodcu pravoslávnej cirkvi na svete, ekumenického patriarchu Bartolomeja I., prinieslo v závere mája v Jeruzaleme ovocie lásky pre posilnenie jednoty kresťanov na Zemi,“ uviedol pre médiá Solej a dodal, že patriarcha Bartolomej I. prejavuje záujem činnosti NAPS takpovediac od jeho vzniku v roku 2004 a pre tohtoročné jesenné jubilejné podujatia inštitútu vymenoval aj svojho osobného legáta. Soleja o tom informoval ekumenický patriarcha počas ich štvrtého osobného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo 24. marca v rezidencii patriarchu v Istanbule.

Pápežovi Františkovi odovzdal Solej za prítomnosti metropolitu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, arcibiskupa Jána Babjaka, aj výtlačok zo svojej piatej knihy, reprezentačnej publikácie Krása zakliata v kove, ktorú vydal ešte ako študent Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Kniha prezentuje novodobé medailérske dielo svetovo unikátnej slovenskej mincovne v Kremnici a je venovaná pamiatke troch návštev, len pred pár dňami svätorečeného, pápeža Jána Pavla II. na Slovensku. Doteraz ju od autora prijali viaceré autority z domova i zo zahraničia. Medzi nimi všetci novodobí slovenskí prezidenti, jordánsky kráľ Abdullah II., nórsky kráľ Harald V., španielsky kráľ Juan Carlos I., americký prezident Barack Obama a v apríli 2010 vo Vatikáne aj pápež Benedikt XVI. Zakladateľa NAPS prijali počas 4-dňovej návštevy Vatikánu aj prezident Pápežskej rady pre napomáhanie jednoty Kresťanov, kardinál Kurt Koch a emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, kardinál Jozef Tomko.

Peter Solej založil NAPS v októbri 2004 ako najmladší autor odbornej knihy. Predmetom činnosti inštitútu sú aktivity v oblasti vzdelávania, kultúry, ochrany a podpory ľudských práv a slobôd. Občianske združenie pripravuje na jeseň tohto roka jubilejný 10. ročník medzinárodného ekumenického koncertu NAPS, ktorý bude spojený aj s oslavami 10. výročia založenia NAPS a vydaním reprezentačnej knihy inštitútu, výťažok z predaja ktorej bude venovaný na charitatívne účely. Tohtoročným spoluorganizátorom ekumenického koncertu, ktorého cieľom je podporiť dialóg a toleranciu medzi národmi a náboženstvami, je magistrát Hlavného mesta SR Bratislavy. Všetky podujatia NAPS od jeho vzniku až doteraz boli realizované bez vstupných poplatkov alebo za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitatívne účely. Čestnými členmi združenia sú aj obaja bývalí prezidenti SR, Michal Kováč a Rudolf Schuster.