Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ŽIGA: Odmena pre advokáta v spore štátu s Enelom by sa mala znížiť

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga prichádza. Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf rezortu hospodárstva vyzval vedenie MH Manažmentu, bývalého Fondu národného majetku, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny pre advokáta v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) sa necíti byť zodpovedný za zmluvu, na základe ktorej má štát platiť advokátovi desiatky miliónov eur za spor s firmou Enel ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG). O záležitosti informoval dnes Denník N.

"V žiadnom príde necítim zodpovednosť za túto zmluvu, ktorá bola podpísaná ešte v roku 2015, keď som pôsobil na úplne inom úrade. Zároveň nemám pocit, že by v tejto veci už bolo niečo vyplatené. Vyzval som vedenie MH Manažmentu, bývalého Fondu národného majetku (FNM), aby rokoval s právnickou kanceláriou o znížení odmeny," povedal šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu.

Výšku zníženia odmeny pre advokáta však Žiga odmietol spresniť. "Myslím si, že by malo prísť k výraznému zníženiu sumy," doplnil Žiga s pripomenutím, že "bol však zachránený majetok v objeme minimálne 700 miliónov eur". "Nechám toto na rokovanie MH Manažmentu. V prípade, že nebudú v rokovaní úspešní, som pripravený do procesu vstúpiť aj ja," zdôraznil Žiga.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) nepovažuje odmenu pre advokátsku kanceláriu za adekvátnu. Domnieva sa, že rokovaním je možné ju znížiť. "Myslím si, že, áno, toto je prehnané. Neviem, ako boli nastavené tie zmluvné podmienky, pravdepodobne príliš veľkoryso, ale stále je to zmluvný vzťah, čiže je tu veľký priestor na rokovanie," uviedla po rokovaní vlády.

Žitňanská si pritom netrúfla povedať, ako by mohla byť odmena v rokovaní znížená. "Nebolo by seriózne, aby som sa vyjadrovala k tomu, aká by odmena mala byť, lebo nepoznám detailne meritum sporu, neviem, čo všetko tam bolo urobené, aká náročná robota to bola," zdôvodnila. "Vo výsledku si myslím, že odmena, pokiaľ je to odmena závislá od výsledku, tak závisí od dohody medzi objednávateľom a advokátom, a teraz je to na rokovaní obidvoch zúčastnených," doplnila ministerka.

V júni tohto roka vyhral štát spor o VEG a nemusí tak platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia Slovenských elektrární (SE). Podľa medializovaných informácií však štátna akciovka MH Manažment, ktorá je nástupníckou organizáciou FNM, má v tejto súvislosti platiť desiatky miliónov eur súkromnej advokátskej kancelárii Radomíra Bžána.

Súd rozhodoval o tom, či mohol štát od SE ovládaných Enelom prevziať správu nad vodnou elektrárňou bez súhlasu talianskej spoločnosti. Medzinárodná arbitráž vo Viedni rozhodla v prospech Slovenska, ktoré tak nemusí zaplatiť zhruba 700 miliónov eur ako odškodné.

Bačík podpísal v roku 2015 s Bžánovou kanceláriou zmluvu, podľa ktorej nedostane len hodinovú mzdu za právne služby, ale aj odmenu, ktorou je podiel na vyhraných sporoch. Ide o sumu, ktorá vyplýva z vyhlášky o advokátoch, a tá umožňuje vyplatiť až 20 % z vysúdenej sumy. V prílohe zmluvy dohodli zníženie maximálnej odmeny o 45 %.

MH Manažment tvrdí, že údaj o vyplatení 64 miliónov eur nie je správny. "Finálnu odmenu advokátskej kancelárii nemožno potvrdiť, nakoľko v súčasnosti arbitrážny súd rozhoduje o výške trov konania," napísala Denníku N Scarlett Filipovičová z tejto štátnej firmy. S Bžánom chcú o odmene ešte diskutovať a zohľadnia, či budú musieť platiť trovy.

Zníženie odmeny podľa denníka pripúšťa aj Bžán. "Napriek tomu (polovičnej odmene, ako určuje vyhláška) je naša advokátska kancelária pripravená rokovať o znížení odmeny tak, aby sa dosiahol prijateľný kompromis," avizoval.