Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Petíciu proti testovaniu na zvieratách podporilo vyše 37.000 Slovákov

Na archívnej snímke predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Petičiari žiadajú Európsku komisiu (EK) okrem ukončenia používania zvierat v kozmetických či iných chemických testoch aj o prijatie plánu na postupné ukončenie všetkých druhov testov na zvieratách.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Petíciu Európskej iniciatívy občanov (ECI) proti testovaniu na zvieratách podporilo vyše 37.000 Slovákov. Celkovo sa vyzbieralo viac ako 1,4 milióna podpisov občanov EÚ. TASR o tom informovala Silvia Čaňová zo Slobody zvierat. Petícia podľa nej splnila všetky zákonné podmienky - milión platných podpisov občanov EÚ za jeden rok a minimálny počet podpisov aspoň v siedmich členských štátoch.

"Do ECI sa zapojilo všetkých 27 štátov Únie, prahovú hodnotu podpisov dosiahlo až 22 z nich. Z hľadiska počtu signatárov na počet obyvateľov je Slovensko s 37.184 podpismi šiestou najúspešnejšou krajinou," priblížila.

Petičiari žiadajú Európsku komisiu (EK) okrem ukončenia používania zvierat v kozmetických či iných chemických testoch aj o prijatie plánu na postupné ukončenie všetkých druhov testov na zvieratách. Čaňová poukázala, že na vytvorenie plánu vyzval EK vlani i Európsky parlament.

Na výskum a testovanie sa v laboratóriách celej Európy podľa nej použije každoročne viac ako desať miliónov zvierat. "Toto je hlasný odkaz európskej verejnosti zákonodarcom a politikom, že nechceme kruté a zbytočné testy na zvieratách. Veda je pripravená, potrebná je už len politická vôľa prijať rozhodnutie a plán, ktoré ukončia utrpenie miliónov zvierat," zdôraznila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Zber podpisov trval rok - petícia sa začala 31. augusta 2021 a skončila sa 31. augusta 2022. Ďalšími krokmi budú podľa Čaňovej verifikácia podpisov autoritami jednotlivých členských štátov a odovzdanie petície EK. Tá má následne šesťmesačnú lehotu na prípravu oficiálnej odpovede na požiadavky petície.