Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Stern a Radičová z PEVŠ protestujú voči únosu bieloruského novinára

Iveta Radičová, foto z archívu. Foto: TASR/Martin Baumann

Akékoľvek prenasledovanie novinárov za ich prácu a názory je podľa vedenia PEVŠ v rozpore s medzinárodne rešpektovanými ľudskými právami na slobodu slova a prejavu.

Bratislava 25. mája (TASR) - Vedenie Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) a Fakulta masmédií PEVŠ vyjadrili dôrazný protest voči únosu a zatknutiu bieloruského novinára a aktivistu Romana Prataseviča v Minsku. TASR o tom informovala dekanka fakulty masmédií a expremiérka Iveta Radičová. Pod stanovisko je okrem Radičovej podpísaný aj rektor PEVŠ Juraj Stern. Žiadajú vládu Bieloruska a prezidenta Alexandra Lukašenka, aby okamžite prepustil Prataseviča, ako aj všetkých politických väzňov a väzňov svedomia.

Žiadajú tiež orgány SR a EÚ, aby vyjadrili "veľmi dôrazne protest voči takémuto aktu neprípustnému v civilizovanej Európe 21. storočia a vyvodili čo možno najtvrdšie sankcie voči diktátorskému režimu Alexandra Lukašenka".

"Tento brutálny akt štátneho terorizmu je zároveň hrubým a bezprecedentným zneužitím moci zo strany autoritárskeho režimu Alexandra Lukašenka a štátnych orgánov Bieloruska. Únos lietadla s cieľom zatknúť človeka, ktorý pracoval ako novinár a vo svojej práci len vyjadroval túžbu bieloruských občanov po živote v slobodnom a demokratickom štáte, je dôkazom amorálnosti režimu vedeného spôsobom výsostne nedemokratickým," píšu vo vyhlásení.

Akékoľvek prenasledovanie novinárov za ich prácu a názory je podľa vedenia PEVŠ v rozpore s medzinárodne rešpektovanými ľudskými právami na slobodu slova a prejavu. "Rovnako je prenasledovanie novinárov pošpinením morálnych pravidiel, ktoré celý demokratický svet rešpektuje ako jeden z pilierov existencie slobodnej, otvorenej a občianskej spoločnosti. Navyše spôsob, akým totalitárny režim Bieloruska novinára a aktivistu uniesol, považujeme za teroristický akt a neakceptovateľné porušenie platných medzinárodných pravidiel leteckej dopravy. Odporná lož a brutálny nátlak nie sú pracovné metódy a nepatria do civilizovaného sveta," uviedli Radičová a Stern.

Na snímke bieloruský novinár Raman Pratasevič hovorí do kamery vo väznici v Minsku v pondelok 24. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Bieloruský opozičný novinár a aktivista Pratasevič bol zadržaný 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Spolu s ním bola zadržaná i jeho priateľka Sofia Sapegová, ktorá je ruskou občiankou. Cestujúci spoločnosti Ryanair strávili na letisku v Minsku takmer sedem hodín.

Bieloruská štátna televízia v pondelok (24. 5.) večer odvysielala videonahrávku, na ktorej sa Pratasevič priznáva k zorganizovaniu masových protivládnych zhromaždení, za čo mu v Bielorusku hrozí trest odňatia slobody do výšky 15 rokov, približuje AFP. Podľa jeho stúpencov však ide o vynútené priznanie, ktoré väznený opozičný politik nahral pod tlakom bieloruských úradov.