Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Piataci dosiahli v testovaní z matematiky priemerne 61 %

Na archívnej snímke piataci počas celoslovenského testovania z matematiky. Foto: TASR - Roman Hanc

Výsledky významne horšie ako národný priemer dosiahli okresy Gelnica, Medzilaborce, Rožňava, Rimavská Sobota, Trebišov a Revúca.

Bratislava 23. júna (TASR) - Žiaci, ktorí sa v máji zúčastnili na testovaní žiakov piateho ročníka základných škôl, dosiahli v testoch z matematiky priemernú úspešnosť 61 percent. V prípade testu zo slovenského jazyka a literatúry to bolo v priemere 69,2 percenta. TASR o výsledkoch testovania žiakov piateho ročníka základných škôl informoval vo štvrtok odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Test z matematiky písalo celkovo 48.664 žiakov s priemernou úspešnosťou 61 percent. Najúspešnejší v matematike boli žiaci Bratislavského kraja, ktorí s úspešnosťou 70,6 percenta dosiahli stredne vecne významne lepší výsledok v porovnaní s národným priemerom. Mierne vecne významne horšie výsledky ako národný priemer dosiahli s úspešnosťou 53,8 percenta žiaci Prešovského kraja a s úspešnosťou 52,8 percenta žiaci Košického kraja. Silne vecne významne lepšie výsledky z matematiky v porovnaní s národným priemerom dosiahli žiaci v okresoch Bratislava I, IV a III.

Výsledky významne horšie ako národný priemer dosiahli okresy Gelnica, Medzilaborce, Rožňava, Rimavská Sobota, Trebišov a Revúca. "Rozdiel medzi výsledkami škôl v najúspešnejšom okrese Bratislava I (77,5 percenta) a najmenej úspešnom okrese Gelnica (36,7 percenta) je takmer 41 percentuálnych bodov, čo predstavuje približne 12 úloh. Opätovne sa tak potvrdili veľké regionálne rozdiely v úrovni vedomostí žiakov a významný vplyv socioekonomického statusu žiaka na jeho výkon v testovaní," uviedli z rezortu školstva.

Celkovo 45.917 žiakov písalo test zo slovenského jazyka a literatúry s priemernou úspešnosťou 69,2 percenta. Z hľadiska kraja boli v slovenskom jazyku a literatúre najúspešnejší žiaci z Bratislavského kraja, dosiahli priemernú úspešnosť 75,8 percenta. Naopak, mierne vecne významne horší výsledok dosiahli žiaci Prešovského kraja s úspešnosťou 62,4 percenta a žiaci Košického kraja s úspešnosťou 62,2 percenta.

Silne vecne významne lepšie výsledky zo slovenského jazyka a literatúry v porovnaní s národným priemerom dosiahli školáci v okrese Bratislava I. Výsledky významne horšie ako národný priemer boli v okresoch Gelnica, Medzilaborce, Rožňava a Trebišov. "Rozdiel medzi výsledkami škôl v najúspešnejšom okrese Bratislava I (81,5 percenta) a najmenej úspešnom okrese Gelnica (45,9 percenta) je takmer 36 percentuálnych bodov, čo predstavuje približne rozdiel 11 úloh," poznamenali z rezortu školstva.

Test z maďarského jazyka a literatúry písalo celkovo 2798 žiakov. Priemerná úspešnosť žiakov v teste bola 65,3 percenta. Najúspešnejší v maďarskom jazyku a literatúre boli žiaci z Bratislavského kraja, najmenej úspešní žiaci z Banskobystrického kraja.

Testovanie 5 sa uskutočnilo 18. mája na 1499 základných školách. Testy písalo spolu 48.723 piatakov. Testy z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra obsahovali po 30 úloh.