Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Piatkový koncert uvedie Slovenská filharmónia s návštevníkmi aj online

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sólistom večera bude Tomáš Jamník, jeden z najvýraznejších violončelistov súčasnej českej hudobnej scény.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) uvedie piatkový (20. 11.) symfonický koncert opäť pre abonentov a návštevníkov v Koncertnej sieni. Na základe uvoľnení opatrení v súvislosti s novým koronavírusom môže tiež obsadiť 50 percent kapacity sály. "Dodržíme sedenie v každom druhom rade," TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Ďalej poznamenala, že koncert prednostne platí pre držiteľov abonentiek aktuálnej koncertnej sezóny, ktorých koncerty sa mali pôvodne konať vo štvrtok 19. a v piatok 20. novembra - cykly AD, BE, D a E: "Vzhľadom na epidemiologickú situáciu sa uskutoční len piatkový termín pre všetkých uvedených abonentov. V pokladnici SF budú do stredy 18. novembra v predaji vstupenky pre ďalších záujemcov do obsadenia možného povoleného počtu návštevníkov."

Koncert mal odznieť pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina, ktorý zo zdravotných dôvodov svoje účinkovanie zrušil. "Upravený program s orchestrom naštuduje a uvedie americký dirigent s arménskymi koreňmi George Pehlivanian, pravidelný hosť sezón Slovenskej filharmónie," dodala Tolstova.

Sólistom večera bude Tomáš Jamník, jeden z najvýraznejších violončelistov súčasnej českej hudobnej scény. V SF sa predstaví debutovo. "Zaskočí pôvodne avizovaného violončelistu mladej generácie Alexandra Ramma," avizuje filharmónia.

Na úvod koncertu zaznejú Spomienky op. 25 Jána Cikkera, predstaviteľa slovenskej skladateľskej moderny, ktoré mali premiéru v roku 1949. Nasledovať bude Koncert pre violončelo a orchester č. 1 Es dur, op. 107 Dmitrija Šostakoviča. "Skladateľ ho skomponoval v roku 1959 v priebehu jedného mesiaca pre slávneho Mstislava Rostropoviča, ktorý ho naštudoval a uviedol v premiére v tom istom roku pod taktovkou Jevgenija Mravinského s Leningradskou filharmóniou. V SF zaznie v interpretácii Tomáša Jamníka," priblížila Tolstova. Tomáš Jamník je český violončelista žijúci v Berlíne. V tejto sezóne debutoval v Berlínskej filharmónii s orchestrom Deutsches Symphonie-Orchester Berlin pod taktovkou Jakuba Hrůšu. V roku 2006 sa stal víťazom medzinárodnej súťaže Pražská jar a stal sa finalistom a držiteľom zvláštnej ceny na súťaži Pierre Fournier Award 2011 v Londýne.

Program piatkového koncertu uzavrie siedma symfónia Ludwiga van Beethovena.

Koncert so začiatkom o 19.00 h odvysiela SF aj v priamom prenose na stream.filharmonia.sk a FB stránke #SlovakPhil.