Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Piesne a scénky o narodení Ježiša Krista pripravujú 38 rokov

Na 1. sviatok vianočný pripravujú v kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej už 38 rokov ľudový muzikál Jasličková pobožnosť, ktorého hlavným motívom sú piesne a scénky o narodení Ježiša Krista.

Terchová 25. decembra (TASR) – Na 1. sviatok vianočný pripravujú v kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej už 38 rokov ľudový muzikál Jasličková pobožnosť, ktorého hlavným motívom sú piesne a scénky o narodení Ježiša Krista.

Vyše tri desaťročia je režisérom ľudového muzikálu riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska (MKS) v Terchovej Rudolf Patrnčiak. "Na jasličkovej sa každoročne stretne od 100 do 150 tanečníkov, spevákov, muzikantov, recitátorov z celej terchovskej doliny od predškolákov až po osemdesiatnikov. Dramaturgia má pevný základ, ale vždy pridáme niečo nové. Pribúda mladých, no napriek tomu je zakladajúcich účinkujúcich stále približne tretina," povedal Patrnčiak.

Na prvej Jasličkovej pobožnosti v roku 1975 doplnilo podľa neho modlitby a čítanie vystúpenie najstarších betlehemcov a niekoľkých mladých spevákov. "Vznik Jasličkovej pobožnosti je úzko spätý s príchodom pátra Jozefa Šabu do Terchovej. Ide o unikátne predstavenie. Navštevujú ho ľudia nielen zo Slovenska, preto sa snažím čoraz viac zakomponovať tradície a zvyky, ktoré tu kedysi boli a stále sú. Dnes je jasličková ľudovým muzikálom v krojoch s účinkujúcimi všetkých vekových kategórií," uviedol riaditeľ MKS.

Jasličkovú pobožnosť prezentovali najskôr iba v Terchovej. V posledných rokoch ju v menšej zostave predstavili aj v niektorých mestách a obciach, v Slovenskom národnom divadle (SND) na scéne opery a baletu a dostali ponuku vystúpiť aj v českom Národnom divadle v Prahe.