Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KOLLÁR: Poslanecký prieskum pred rokom zachránil letisko

Na snímke helikoptéra na pristávacej ploche za bránou Letiska Piešťany. Piešťany, 18. decembra 2017 Foto: TASR - Martin Palkovič

Letisko má, ako uviedol súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič, dlh 2,2 milióna eur, hrozia mu exekúcie po rozhodnutí súdu druhého stupňa.

Piešťany/Trnava 18. decembra (TASR) – Po roku sa skončil poslanecký prieskum na Letisku Piešťany, a.s. Pred viac ako 12 mesiacmi poslanci Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj narazili u Tibora Mikuša, vtedajšieho predsedu predstavenstva a.s. a predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), ktorý je majoritným vlastníkom letiska, na neochotu spolupracovať a prieskum označili za zmarený. Dnes v ňom pokračovali, zoznámili sa so situáciou a poznatky zosumarizujú do záverečnej správy.

"Zistenia sú vo viacerých ohľadoch otrasné," uviedol súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič, ktorý vlani poslanecký prieskum sám viedol. Pomyselné žezlo dnes posunul predsedovi výboru Borisovi Kollárovi. Prítomným poslancom, ako Viskupič povedal, predstavili plán konsolidácie dlhovej služby cez finančné možnosti letiska a tiež poskytli informácie o jeho technickom stave. Oba dokumenty budú kostrou materiálu, ktorý bude výboru predložený na prerokovanie. Letisko má, ako uviedol predseda TTSK, dlh 2,2 milióna eur, hrozia mu exekúcie po rozhodnutí súdu druhého stupňa. Veriteľmi sú mesto Piešťany cez nezaplatené dane, aj členovia bývalého predstavenstva a dozornej rady, ktorí, ako povedal Viskupič, "na jednej strane doviedli letisko do zlého stavu a na druhej poberali vysoké odmeny. Nie je normálne, aby ľudia, ktorí pracujú na ministerstve alebo v orgánoch mesta či kraja, poberali dva platy". Preto vyzval bývalých členov orgánov letiska, aby sa odmien vzdali a prestali tak spoločnosť ohrozovať. "Pretože sú ohlásení štyria potenciálni investori," uviedol Viskupič, konkretizovať v tomto štádiu ich ale nechcel. Zdôraznil však, že nepôjde o predaj, ale o dlhodobý prenájom letiska a letisko nehľadá záchranného, ale partnerského investora.



Kollár doplnil, že poslanecký prieskum sa začal vlani na objednávku ľudí, Piešťancov, "ktorí nechceli prísť o svoje letisko“ a obrátili sa na opozičných poslancov. "Je to dôkazom, že keď sa ľudia zaujímajú o veci verejné, vedia sa dobrať aj výsledku a domôcť elementárnej spravodlivosti," uviedol. Poslanci pred rokom prieskum nedokončili, "bolo veľké podozrenie, že letisko bolo pripravené na uchmatnutie pár súkromnými osobami, z čísel to bolo jasné". "Podarilo sa nám to zastaviť o päť minút dvanásť, prieskum sme začali pred valným zhromaždením, ktoré malo na programe likvidáciu spoločnosti. Dnes vidím svetlo na konci tunela," dodal Kollár.