Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Pilip: Slovensko, ale i krajanský svet potrebuje solidaritu a empatiu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jakub Kotian

Apeloval tiež na krajanské komunity, aby neochabovali v tvorivosti a svojich aktivitách.

Bratislava 11. januára (TASR) - Skúsenosť z roku 2020 nás okrem súženia a prirodzeného strachu o seba, blízkych a priateľov vystavila aj novému vnímaniu podstaty života i našich vzťahov, prejaveniu solidarity, vzájomnej empatie. A práve to veľmi potrebuje celé Slovensko, ale aj rozmanitý krajanský svet a v jeho rôznych prostrediach Slováci v zahraničí. Zdôraznil to predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Ján Pilip v príhovore ku krajanom na začiatku nového roka.

"Zachovajme a utužujme si silu, ktorú sme získali i vďaka náročne prežitej skúsenosti. Aby sme sa, vymaniac sa zo sociálnej izolácie aj vďaka progresívne postupujúcej pozitívnej účinnosti medicínskej vedy, mohli znovu stretávať a spoločne si užívať cnosti našej slovenskosti tak, ako sme na to boli zvyknutí," vyzval Pilip.

Apeloval na krajanské komunity, aby neochabovali v tvorivosti a svojich aktivitách "všade tam, kde je to čo i len trochu možné", a prispievali k oživovaniu krajanského života. Pilip verí, že i nevyhnutnosť prispôsobiť sa zložitej situácii v roku 2020, vedúca ku kreativite a invencii pri formátovaní a nastavení projektov, bude spolu s klasickými spôsobmi prezentácie a organizovania akcií akcelerovať a dynamizovať pestrosť a bohatosť krajanského života.

Pilip takisto nezabudol oceniť "vysoký stupeň a kultivovanosť vnímania tolerancie a lojality Slovákov v zahraničí v ich domovských štátoch" a ich participáciu pri aktivitách realizovaných v rámci opatrení v boji s pandémiou nového koronavírusu. "Ich prístup a vklad nás všetkých aj tu doma na Slovensku právom napĺňa hrdosťou," zdôraznil predseda ÚSŽZ.