Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Piršelová: Pri riešení klimatickej krízy chýbajú peniaze i odborníci

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Rovnako aj rozhodovacie nástroje a dostatočné odborné personálne kapacity.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Pri riešení klimatickej krízy chýbajú mestám predovšetkým peniaze. Rovnako aj rozhodovacie nástroje a dostatočné odborné personálne kapacity. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Daniela Piršelová.

"Ani v tejto oblasti zatiaľ neprišlo napriek sľubom vládnej koalície k prehodnoteniu rozdelenia úloh a k posilneniu postavenia miest a obcí," skonštatovala. Na druhej strane, aj odborníci v oblasti klimatických politík podľa jej slov upozorňujú na to, že samosprávy môžu konať aj dnes a nad rámec zákona.

"V rámci adaptačných opatrení (prispôsobovanie sa následkom klimatickej zmeny) môžu systematicky a strategicky podporovať výsadbu zelene, budovanie vodozádržných opatrení, realizáciu zelených striech a fasád na budovách, obnovovať mokrade a zdroje vody," spresnila Piršelová. Zmeniť podľa nej môžu aj systém kosenia a podporu projektov pre obnovu biodiverzity.

Pri mitigačných opatreniach (predchádzanie príčinám) môžu byť podľa jej slov samosprávy aktívne napríklad v oblasti komplexnej obnovy verejných budov, podpory obnoviteľných zdrojov na výrobu elektrickej energie a tepla. Taktiež aj podpory inovácií priemyslu na svojom území, bezemisných zón, cyklotrás, nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily či cirkulárnej ekonomiky. Rovnako inováciami v oblastiach odpadového hospodárstva a tiež pôdohospodárstva.

"Sme v situácii, keď si klimatická kríza vyžaduje predovšetkým zásadné systémové riešenia a radikálne zmeny vo fungovaní našej spoločnosti," skonštatovala Piršelová. Mestá a obce na Slovensku, ako tvrdí, už nemôžu čakať na ideálne podmienky, ale mali by využívať tie možnosti i kompetencie, ktoré majú v súčasnosti, a konať systematicky a strategicky.